Prosvetari najavili protest i štrajkove

VIDEO K9: Nizom štrajkova i protesta koje će organizovati tokom naredne dve nedelje, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije podsetiće javnost i nadležne u Srbiji na, kako kažu, težak položaj zaposlenih u prosveti.

0
38

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije najavila je seriju štrajkova u naredne dve nedelje kao i protesta, od kojih je prvi zakazan za četvrtak, 17. marta ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu.

Poboljšanje uslova rada nastavnika i bolji egzistencionalni uslovi i ovoga puta su osnovni zahtevi Unije sindikata prosvetnih radnika.

Prosvetari konkretno traže, kazao je Joca Kopčić, potpredsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, smanjenje broja učenika u odeljenju na maksimalno 24, zatim korekciju zarada od 12% i isplata trećine dugovanja od 20.000 dinara i promenu zakona iz oblasti obrazovanja uz socijalni dijalog.

Određene nepravde bile bi ispravljene sistemom platnih razreda, čije je uvođenje Vlada obećala 2015. godine kako bi bio prekinut veliki štrajk prosvetara, što se do danas nije desilo, a prosečna zarada u prosveti, koja je ispod prosečne u Srbiji, činjenica je, kako kažu, koja sve govori.

Članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, podsetio je Kopčić, protestovali su krajem avgusta u Beogradu, a od početka školske godine u više navrata su ukazivali na položaj u kojem se prosvetari nalaze, bez adekvatnog odgovora Ministarstva koje žele da, kako je naveo, najavljenim protestima i štrajkovima podsete na težak položaj zaposlenih u prosveti u našoj zemlji.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.