Prosvetari: Dobrodošli ministre

VIDEO K9: Sindikat prosvetnih radnika Srbije organizovao je niz konferencija za medije u svim većim centrima širom zemlje, na kojima su izneli postojeće probleme u prosveti i zahteve prosvetnih radnika javno uputili novoj vladi i novom ministru. Unija sindikata prosvetnih radnika Vojvodine obratila se danas javnosti u Novomn Sadu.

0
34

Unija sindikata prosvetnih radnika Vojvodine podsetila je na još uveke nerešene probleme prosvetara kako bi novoformirano ministarstvo prosvete na čelu sa novim ministrom Brankom Ružićem shvatilo neophodnost uzajamnog socijalnog dijaloga i pristupilo rešavanju nagomilanih problema u prosveti.

Od novog ministra prosvete prosvetari očekuju da ostvari realizaciju pravednog sistema platnih razreda u državnoj upravi koji u velikom delu obuhvata i prosvetne radnike, a za koji je ministar Ružić još pre dve godine, kada je vodio resor državne uprave i lokalne samouprave, obećao da će biti gotov do 2021.

Uvođenje platnih razreda je neophodno zato što je dosadašnji način obračuna destimulativan jer, kažu sindikalci, ne favorizuju kvalifikacije niti trud zaposlenih.

Jedan od zahteva sindikata jeste i da svi članovi radne podgrupe, uključujući i predstavnike školske uprave, budu adekvatno plaćeni.

Opterećeni višegodišnjim nerešenim problemima sindikalci se, kako navode, pitaju šta mogu da očekuju od nove vlade jer premijerka Ana Brnabić među ciljevima u svom novom ekspozeu nije pomenula obrazovanje, a Ministarstvo prosvete dodeljeno je manjinskom koalicionom partneru.

Sindikati se nadaju da će novi ministar, kojeg pozivaju na razgovore i dogovor, imati sluha za njihove probleme, a jedan takav sastanak biće održan sutra u Ministarstvu prosvete s predstavnicima reprezentativnih sindikata.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.