Prostor, oblik, dodir – izložba za slepe i slabovide osobe

VIDEO K9: "Prostor, oblik, dodir", naziv je izložbe za slepe i slbovide osobe koju posetioci do 18. februara mogu da pogledaju u Galeriji Matice srpske. Radi se o gostujućoj, specijalizovanoj izložbi Muzeja savremene umetnosti Republike Srpske priređenoj uz saradnju sa Tiflološkim muzejem u Zagrebu.

0
925

Grafike, slike i skulpture iz kolekcije Muzeja savremene umetnosti Republike Srpske slepe i slabovide, izložene u Galeriji Matice srpke, prate umanjene replike dostupne za dodir, opisi na Brajevom pismu, audio zapisi, pa i mirisi, kako bi bile pristupačne slepim i slabovidim osobama.

“Prostor, oblik, dodir” je autorski projekat direktorke Muzeja savremene umetnosti Republike Srske dr Sarite Vujković i kustoskinje Žane Vukičević.

 

“Kada razmislimo, zaista, apstraktnu umetnost je ponekad teško objasniti i ljudima koji vide i onda smo pokušali da napravimo jedan spoj, gde smo apstraktnu umetnost hteli da predstavimo slepima, a sa druge strane i svima onima koji vide da pokažemo na koji način, zapravo, mogu da razmišljaju o tome šta znači taj hendikep kada se ne vidi, kada je čitav jedan umetnički prostor vizuelne umetnosti, ustvari, nedostupan, na koji način muzeji savremene umetnosti mogu da promišljaju i da prilagođavaju svoje postavke”, rekla je dr Sarita Vujković, iz Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

Izložbom je obuhvaćeno stvaralaštvo devet autora koji su stvarali u okviru umetničke grupe “Prostor – oblik” osnovanoj 1975. godine, koja je uvela apstrakciju u bosanskohercegovačku umetnost.

 

Veliku pomoć u pripremi projekta pružio im je Tiflološki muzej u Zagrebu, čije samo ime potiče od grčke reči tiflos – slep.

“Ovakav vid inkluzivne prezentacije muzejskih predmeta omogućen je pomoću posebne prilagodbe. Tako smo mi namenski prolagodili ovu izložbu, odabrali smo predmete koji su primereniji taktilnom doživljaju, izvorne predmete, originale, ali smo isto tako pripremili umanjene reprodukcije tih predmeta. Oni su prilagođeni za slepe i slbovidne, ali i sve ostale”, rekla je mr Željka Bosnar Salihagić, direktorka Tiflološkog muzeja.

 

Izložba je prvi put predstavljena u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci povodom obeležavanja 40 godina od osnivanja grupe “Prostor – oblik”.

Viđena je potom letos u zagrebačkom Tiflološkom muzeju, te u Narodnom muzeju Crne Gore na Cetinju, a Novosađani će biti u prilici da je pogledaju do 18. februara naredne godine.

 

 

“Galerija Matice srpske se trudi da, pored svoje redovne delatnosti, pored svojih programa koji su i izložbeni i publikacije koje izdajemo, prateći programi koje imamo, nekako se što više otvorimo ka onim širim grupama, pre svega prema osobama sa invaliditetom. Ove godine smo, kroz adaptaciju zgrade uspeli da prostor Galerije učinimo dostupnim osobama u invalidskim kolicima”, rekla je dr Tijana Palkovljević Bugarski, Galerija Matice srpske.

 

Tema kojom se bavi ova izložba je sledeći korak u tom pravcu, navela je direktorka Galerije Matice srpske, te će tokom trajanja izložbe biti priređen prateći program u vidu grupnih obilazaka članova organizacija slepih iz Novog Sada i Vojvodine.

Ideja je i da se putem ove izložbe kod dece i mladih razvije svest o inkluziji osoba sa invaliditetom, te su planirane i posete novosadskih osnovnih i srednjih škola.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.