Prosperitet: Potrošače da zaštiti država

VIDEO K9: Propusti u Zakonu o zaštiti potrošača morali bi biti ispravljene, kako građani ne bi ispaštali zbog zbog nesavesnih trgovaca, smatraju u Udruženju za zaštitu prava potrošača Prosperitet. Rešenje vide u izmeni ovog zakona, pri čemu bi obavezno bili uzeti u obzir i predlozi udruženja za zaštitu potrošača.

321

Na adresu Udruženja Prosperitet mesečno stižu desetine molbi za savet i pritužbi građana koji smatraju da su njihova potrošačka prava ugrožena ili se osećaju na neki način prevareni od strane trgovaca.

Očigledno je da se nešto mora uraditi na državnom nivou, odnosno, treba menjati zakonske propise koji nemaju razvijene mehanizme za adekvatnu zaštitu potrošačkih prava, smatra Radomir Ćirilović, predsednik Prosperiteta.

Pri izradi zakona resorna ministarstva morala bi uzeti u obzir mišljenje predstavnika organizacija i udruženja koja se bave zaštitom potrošačkih prava, smatra Ćirilović, koja bi iz prve ruke mogla da ukažu na propuste već u nacrtima zakona.

Kršenje potrošačkih prava aktuelno je u svim sferama života, tvrdi Ćirilović, od kupovine u trgovinama ili putem interneta, do plaćanja komunalnih računa, a isterivanje pravde u ovim slučajevima mukotrpan i dugotrajan posao sa često nepovoljnim ishodom, upravo zbog, zaključio je on, rupa u zakonima ili njihovom nesprovođenju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.