Prosperitet i Zelena deponija

VIDEO K9: Tematska debata o uvođenju i unapređenju sistema primarne separacije komunalnog otpada na teritoriji Novog Sada i opština koje su obuhvaćene Regionalnim planom upravljanja otpadom održana je danas u našem gradu u organizaciji Udruženja za zaštitu prava potrošača Prosperitet.

0
75

Projekat „Zelena deponija“ realizuje se od 1. septembra do kraja marta iduće godine, a obuhvata brojne aktivnosti usmerene na ubrzavanje postupka realizacije regionalnog plana za izgradnju Regionalne deponije u koji će biti uljučeni sedam opština i Grad Novi Sad, a koji je napravljen još 2012 godine.

“Mi imamo primedbu i zamerku na sam sinopsis Regionalnog plana, u smislu da se neke stvari preskaču. Nije dat prioritet primarnoj separaciji otpada, smanjenja volumena odlaganja komunalnog smeća s komunalnog otpada na glavno novosadsko smetilište, koje je neuređena sanitarna deponija a predstavlja najveću ekološku bombu na samo 6 km udaljenosti od grada. Dakle, osam godina se ništa nije preduzelo u smislu edukacije građana, u smisliu obezbeđenja određenih sistema primarne separacije”, rekao je Radomir Ćirilović, predsednik Udruženja za zaštitu i prava potrošača “Prosperitet”.

Ovo se planira tek nakon izgradnje regionlane deponije što je besmisleno, smatra Ćirilović.

Kako bi se poboljašla ova dinamika i došlo do zaključka kako i šta treba da se uradi po ovom pitanju debati su prisustvovali predstavnici Gradske uprave za zaštitu životne srednine Grada Novog Sada, zatim Gradske uprave za komunalnu delatnost, Gradskog veća za komunalnu delatnost, Gradskog veća za urbanizam i zaštitu životne sredine, Saveta za zaštitu životne sredine, kao i predsednici Međuopštinske radne grupe za upravljanje otpadom opština: Bačke Palanke, Bačkog Petrovca, Beočina, Žablja, Srbobrana, Temerina i Vrbasa.

Projekat “Zelena deponija” se sprovodi u okviru projekta Beogradske otvorene škole “Zeleni inkubator”, uz finansijsku podršku Evropske unije, Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom i Fondacije Fridrih Ebert.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.