Proslavljen Sveti Ištvan Mađarski

VIDEO K9: Svečanom akademijom, uz prisustvo pokrajinskih zvaničnika i predstavnika Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, sinoć je u Novom Sadu obeležen Sveti Ištvan, mađarski nacionalni praznik.

141

Svečanom akademijom sinoć je u Novom Sadu obeležen Sveti Ištvan, mađarski nacionalni praznik. Sveti Ištvan slavi se kao utemeljitelj hrišćanstva u Mađarskoj, osnivač mađarske države i prvi ujedinitelj svih Mađara.

Sveti Ištvan, čije je svetovno ime Vajk, pripadao je dinastiji Arpadovića. Dobijanjem kraljevske krune od pape Silvestera II. hiljadite godine, započinje hristijanizaciju mađarskog naroda.

Ta se godina uzima i kao početak rađanja moderne mađarske države. Nakon njegove smrti 1083. godine proglašen je za sveca i od tada se 20. avgust slavi kao dan Svetog Ištvana i nacionalni praznik svih Mađara.

“Dinastija koju personifikuje sveti kralj Ištvan je pre gotovo jednog milenijuma udarila temelje mađarske državnosti. Nešto kasnije, to je uradila i srpska dinastija Nemanjići. Zato i danas treba spomenuti da su se naše dinastije u tom vremenu često prožimale, bile na istoj hrišćanskoj strani u prelomnim trenucima. Primera takvog odnosa bilo je mnogo i u kasnijem periodu. Nisu li prije mesec dana predsednici Janoš Ader i Aleksandar Vučić u Zemunu otkrili spomenik zajedničkom junaku Janošu Hunjadiju ili Sibinjanin Janku”, rekao je tom prilikom Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade.

Čestitajući praznik pripadnicima mađarske nacionalne manjine, predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine Jene Hajnal rekao je da je današnji praznik deo duga prema kralju Svetom Ištvanu i zahvalio se svima koji su se danas podsetili tog velikog državotvorca koji je postavio temelje mađarske državnosti.

Predsednik Pokrajinske vlade je istakao da postoje zajedničke vrednosti koje spajaju dva naroda i rekao da je put saradnje i međusobne podrške put kojim i dalje treba da se ide.

“Što i ovaj praznik obeležavamo u kontekstu izvanrednih odnosa naših dvaju naroda, izvanrednih odnosa Srba i Mađara i da posebno povdučem ponos što svi mi koji smo večeras ovde pripadamo generaciji političara, ali ne samo političara koja je pre nekoliko godina imala mudrosti, hrabrosti, odlučnosti da se suoči sa svim, često veoma bolnim istorijskim istinama koje su decenijama opterećivale naše odnose. Ovde stavljam na prošlost tačku i nastavljam o budućnosti”, naveo je Mirović.

U kulturno – umetničkom programu na svečanosti su nastupili glumci Senćanskog mađarskog kamernog pozorišta, omladinski hor „Kapistran“ iz Novog Sada, kao i folklorne grupe Kulturno umetničkog društva „Šandor Petefi“ i orkestar „Fokoš“ iz Bečeja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.