Proslavljen Dan Galerije Matice srpske

VIDEO K9: Galerija Matice srpske u petak uveče je svečanom sednicom i otvaranjem izložbe „Kračun“ proslavila 172. godišnjicu osnivanja.

0
125

Galerija Matice srpske 18. oktobra proslavila je svoj 172. rođendan, koji je ove godine tematski bio posvećen jednom od najvećih srpskih slikara XVIII veka, Teodoru Kračunu iz Sremske Kamenice, čiji opus predstavlja vrhunac srpskog baroknog slikarstva.

Nakon gotovo pola veka od prethodne velike izložbe posvećene umetničkom stvaralaštvu ovog slikara, Galerija je priredila izložbu pod nazivom Kračun uz monografsku studiju o ovom našem slikaru, u okviru stalne postavke srpske umetnosti XVIII veka.

Izložbu čini više od 60 eksponata, a biće otvorena do 23. februara sledeće godine. Autor izložbe je dr Vladimir Simić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, a na njoj su prvi put primenom savremenih tehnologija kao što su 3D digitalizacija i AR aplikacija prezentovane i dve ikonostasne Kračunove celine, koje se nalaze u Sabornoj crkvi Svetog Nikole u Sremskim Karlovcima i u crkvi Svetog arhiđakona Stefana u Sremskoj Mitrovici.

Svečanu sednicu povodom Dana galerije otvorila je upravnica Galerije Matice srpske dr Tijana Palkovljević Bugarski, a završena je dodelom zahvalnica Kluba prijatelja Galerije onima koji su tokom protekle godine učestvovali u njenim programima i doprineli njenom uspešnom radu ove ustanove na očuvanju i prezentaciji nacionalne umetnosti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.