Proslave bezbednije bez petardi

VIDEO K9: Četrnaestogodišnja devojčica iz okoline Svilajnca, kojoj je juče eksplodirala petarda u ruci, na lečenju je u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj i nije u životnoj opasnosti, ali ima teške povrede šake i oka. Još jednom podsećamo da petrade i druga pirotehnička sredstva mogu nepravilnim rukobanjem mogu, pored teških telesnih povreda, da izazovu požare, kao i da štete životinjama.

0
5

Upotreba petardi pred Novogodišnje praznike je masovnija, a oni koji od njih stradaju najčešće su deca jer nemaju koordinaciju da pravilno njima rukuju, kažu stručnjaci.

Ovo, nažalost potvrđuje i slučaj 14-godišnjakinje iz Jagodine koja je juče, zadobila tešku povredu šake, kao i oka, nakon eksplozije petarde.

Nakon pružene lekarske pomoći u Jagodini, ona je prebačena u beogradsku Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj.

Pored teških povreda i požara, važno je napomenuti i da sam zvuk petardi izaziva strah i stres kod životinja i kućnih ljubimaca.

Predsednica Udruženja za ekologiju i zaštitu od vatre „EcoFire“ upozorava da je, pored petardi, sve češće pravljenje vatrometa i napominje da su sva pirotehnička sredstava opasna za korišćnje ukoliko ih upotrebljavaju nestručna lica ili deca.

Stoga je najbolje deci ih ne kupovati već im objasniti njihovu višestruku štetnost, kao i da postoje mnogo lepši i bezbedniji načini da se proslave praznici.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.