Proslava Svetog Save u OŠ “Kosta Trifković”

VIDEO K9: Povodom Svetog Save danas u školama širom Srbije može se čuti svetosavska himna u okviru svetosavskih svečanosti. U školama ovaj dan se obeležava radno, ali bez nastave. Ekipa Kanala 9 zabeležila je kako je to izgledalo u Osnovnoj školi Kosta Trifković.

0
2913

Svetog Savu praznuju sve škole u Srbiji. Jedna od njih je i OŠ “Kosta Trifković”, gde su, zahvaljujući dobroj organizaciji i talentovanim učenicima, pripremili bogat kulturno-umetnički program.

“Danas slavimo ovaj dan, jednog od naših najsvetlijih istorijskih ličnosti, utemeljivača državnosti, zakonodavstva, prosvetiteljstva, obrazovanja i verske kulture. Svetom Savi je posvećeno mnogo knjiga i dela, mnogo priča. Ono što je najbitnije je to ponašanje u svetosavskom duhu, koje podrazumeva obrazovanje mlađih naraštaja, jer je to jedini put i način kako bi zemlja napredovala. Upravo je on to i radio, obilazeći sve srpske zemlje, srpski narod, podučavao ih je, učio osnovnim vrednostima društva, nauke i, ono što je najbitnije, velikoj ljudskosti”, istakao je Milan Spasojević, direktor OŠ “Kosta Trifković”.

Svetosavsku akademiju obavezno prati i himna Svetom Savi, što nije izostalo ni u školi Kosta Trifković.

Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti, pa je stoga i zaštitnik prosvetnih ustanova. Himna posvećena Sv. Savi nastala je krajem XIX veka i postala je simbol obeležavanja Savindana.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.