Proslava Prvog maja

VIDEO K9: Danas je Međunarodni praznik rada, koji se marševima i protestima obeležava u većini zemalja sveta, a kod nas tradicionalno uz roštilj i kampovanje u prirodi.

0
7

Prvi maj je proglašen međunarodnim praznikom rada u znak sećanja na demonstracije radničkog pokreta 1886. godine, održane u Čikagu.

Dan rada je jedan od najrasprostranjenijih praznika na planeti i obeležava se u većini zemalja sveta, a mi smo ovih dana pitali i Novosađane kako 1. maj proslavljaju ove godine.

Podsetimo, 1. maja 1886. godine, na čikaške ulice izašlo je oko 40.000 pripadnika radničkog pokreta ističući zahteve simbolizovane u tri osmice – 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog obrazovanja. Vlast je na demonstrante poslala jake policijske snage te su izbili žestoki sukobi.

Borba radnika za svoja prava nastavljena su kasnije u državama širom sveta, a trebalo je proći nekoliko decenija dok su se radnici i radnice, prvenstveno u zapadnim demokratskim zemljama, delovanjem sve jačih sindikata uspeli izboriti za nešto veća prava, tako da su se vremenom smirile socijalne tenzije.

Danas se Prvi maj obeležava kroz različite vidove demonstracija i akcija kao dan borbe za osnovna ljudska prava svakog radnika i svake radnice ili jednostavno kao dan borbe za prava na život dostojan čoveka. Borba za radna i ljudska prava, za dalje skraćivanje radnog vremena, veće plate, veću zaštitu na radu i uopšteno dalje razvijanje pravednijeg radnog zakonodavstva traje i danas.

Podsetimo, Sindikati u Srbiji ove godine nisu organizovali tradicionolni protestni marš pošto su, kako su saopštili, ove godine spojeni prvomajski i vaskršnji praznični dani.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.