Proslava Hanuke i u Novom Sadu

VIDEO K9: Jevreji širom sveta do 6. decembra slave Hanuku, podsećanje na istorijski događaj, kada su Jevreji u Jerusalimu, nakon trogodišnjeg ratovanja protiv Grka, uspeli ponovo osvetiti Veliki hram.

0
34

Od 28. novembra do 6. decembra Jevreji slave Hanuku, jedan od svojih najznačajnijih praznika.

Hanuka ili praznik slobode i svetlosti, slavi se 8 dana i, prema jevrejskom kalendaru, otpočinje 25. kisleva koji, prema gregorijanskom kalendaru, može pasti od kraja novembra do kraja decembra.

Hanuka se obeležava u znak sećanja na trogodišnji oslobodilački rat i oslobođenje Jerusalima 165. godine pre nove ere, kada je „ponovo upaljeno kandilo, a idoli izbačeni iz Hrama“.

U danima Hanuke Jevreji se sećaju pobede jednog od petorice Hakohenovih sinova, vojskovođe zvanog Makabi, što u prevodu znači čekić, nad Grcima i ponovnog osveštenja hrama u Jerusalimu.

S tim događajem povezana je legenda o svetiljci koja je nastavila goreti u Hramu, iako za nju nije bilo dovoljno ulja.

Tokom 8 dana trajanja praznika, u jevrejskim porodicama se pali osmokraki svećnjak – hanukija, sa osam glavnih i jednim pomoćnim krakom. Pored toga, jedu se krofne svih osam dana praznika koji se slavi po kućama, školama, jevrejskim zajednicama, udruženjima i na trgovima.

Tako praznik obeležavaju i novosadski Jevreji.

Hanuka je, naglašava Mirko Adam, predsednik Jevrejske opštine u Novom Sadu, identitet i pobeda jevrejskog naroda, koji je, kako kaže, i pored svih nedaća kroz istoriju, uspeo da sačuva ovaj praznik kao deo svoje kulturne baštine.

Jevreji su ove godine prvu sveću zapalili u nedelju uveče, a slavlje će se nastaviti do ponedeljka, 6. decembra.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.