Proslava Dana grada Novog Sada – gosti u Gradskoj kući

VIDEO K9: Dan grada Novog Sada je 1. februar, dan kada je 1748. godine Novi Sad proglašen slobodnim kraljevskim gradom. Danas je tim povodom upriličen i svečani prijem delegacija u Gradskoj kući.

0
496

Ove godine je na prijemu povodom Dana grada u Gradskoj kući prisustvovalo najviše delegacija i to oko 20, rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

On je istakao i da je grad od ove godine bogatiji za nova dva grada – prijatelja i to iz Ruske Federacije i Savezne Republike Nemačke.

“Svedoci smo koliko grad Novi Sad ima veliki broj prijatelja i koliko je naš grad i sugrađani poštovani. Veliki je broj delegacija, najveći broj delegacija od kad se obeležava 1. februar kao Dan grada, govorim o delegacijama samo iz inostranstva, koji je došao u naš grad. Rekao bih da je to rezultat rada posebno u predhodnom periodu, odnosno i činjenica da je grad Novi Sad postao i EPK i Omladinska prestonica Evrope. Činjenica da smo čuvali, negovali, obnavljali veze sa gradovima širom planete, vi danas imate delegacije od Meksika, pa do Ruske Federacije, činjenica je da ti ljudi vole Novi Sad, podržavaju Novi Sad. Neki od njih su otvoreno bili uz nas kada smo krenuli u borbu i bitku, naravno figurativno rečeno, da pobedimo i za EPK i Omladinsku prestonicu Evrope”, istakao je Vučević.

Vučević je istakao da saradnja sa delegacijama nije samo u oblasti kulture, već i obrazovanja, nauke, privrede, sporta. Pored toga, kako kaže, Novi Sad je bogat grad i to se vidi po najvećem broju delegacija do sad, a postao je još bogatiji za prijateljstvo sa dva grada iz dve velike države. Naime, potpisan je sporazum o uspostavljanju saradnje sa gradovima iz Ruske Federacije i Savezne Republike Nemačke.

“Pre svega, želeo bih da svim Novosađanima čestitam Dan grada, u ime svih Srba sa Kosova i Metohije. Mi kada ovde dolazimo osećamo se kao kod svoje kuće. Kao kada dolazite kod starijeg brata koji ima i lepšu i uređeniju kuću i ima veliko srce. Novi Sad je ukazao da zaista ima veliko srce i nesebično ga je delio sa svima nama proteklih godinu dana od prošlog rođendana. Tako da danas Srbi na Kosovu i Metohiji i Gračanici u Kosovskom pomoravlju, imaju bolje uslove za lečenje, zato što smo dobili od ovog velikog grada i njegovog velikog srca rengen aparate”, naveo je Branimir Stojanović, potpredsednik vlade Kosova.

Osim postojećih, gradonačelnik je naveo da je već uspostavljeni kontakti i sa nekim novim gradovima iz Izraela, Bugarske, Kipra, Solunom iz Grčke i da će se krug gradova-prijatelja sve više širiti.

“Ja sam Klaudia Ruiz, predstavnica grada Toluke, vašeg najnovijeg grada pobratima. Izuzetno je lepo biti ovde, u ovom prijatnom ambijentu i zaista bih htela da pohvalim ovako prijatno okruženje”, rekla je Klaudia Ruiz iz Meksika.

Podsetimo, od 1998. godine 1. februar se i zvanično obeležava kao Dan grada. Na ovaj dan Februarskom nagradom nagrađuju se i građani zaslužni za doprinos i promociju pravih vrednosti i dostignuća, koju je ove godine ponela naša najtrofejnija atletičarka Ivana Španović.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.