Prosečna plata u Novom Sadu 102.000 dinara

Novi Sad jedini je grad u Vojvodini u kom su prosečne plate, prema novoj statistici, veće od 100.000 dinara.

0
55

Novi mesečni presek Republičkog zavoda za statistiku pokazuje rast zarada u Srbiji u martu u odnosu na februar, što su i poslednji dostupni podaci, piše portal 021.rs.

Tako je prosečna srpska plata u martu bila 85.485 dinara bez poreza i doprinosa, nekoliko hiljada veća u odnosu na prethodni presek.

U Vojvodini su zarade tek nešto niže u odnosu na republički nivo, a iznose 81.131 dinar neto. Rekorder u visini plata je Grad Novi Sad, u kom je zaposlenima u martu u proseku isplaćeno 102.278 dinara neto. 

Inače, prosek zarada u Beogradskom regionu je 109.050 dinara bez poreza i doprinosa.

Najniže plate u Vojvodini imaju zaposleni u Srbobranu, gde je prosečna obračunata zarada 63.872 dinara neto.

Ovaj rast u zaradama na svim nivoima delimično se preslikava i na medijalnu zaradu. To je iznos do kog zarađuje polovina zaposlenih u Srbiji i koristi se kao neformalni pokazatelj realnih plata u Srbiji.

Tako je medijalna zarada u Srbiji u februaru bila 62.239 dinara, a u martu je 64.363 dinara neto. To znači da je realna plata srpskog radnika gotovo ista kao najniža obračunata zarada u Pokrajini.

Srbija se poslednjih meseci bori sa gorućom inflacijom, koja je “pojela” svaki rast zarada u javnim i privatnom sektoru. U jeku krize, ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović rekao je u sredu da smo “pobedili inflaciju” jer cene u maloprodaji, kako kaže, počinju da opadaju.

Nedavno je svoje optimistične prognoze ponovio i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, rekavši da je “zacrtani” cilj vlasti da Novosađani imaju prosečnu zaradu 950 evra u toku ove godine. Izneo je i prognozu za 2025. godinu, kad očekuje prosečnu novosadsku platu od 1.300 evra.

(021.rs)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.