Proruske vlasti proglasile pobedu na nepriznatim referendumima o pripajanju Rusiji

Četiri nepriznata referenduma završena su u regionima Ukrajine pod ruskom kontrolom, a Moskva bi mogla da iskoristi rezultate kao osnov za pripajanje dodatne ukrajinske teritorije, preneo je BBC.

0
25

Zvaničnici koje je postavila Moskva tvrde da referendumi pokazuju skoro potpunu podršku pridruživanju Rusiji.

Četiri nepriznata referenduma završena su u regionima Ukrajine pod ruskom kontrolom, a Moskva bi mogla da iskoristi rezultate kao osnov za pripajanje dodatne ukrajinske teritorije.

Zvaničnici u regionima koje je postavila Moskva tvrde da imaju skoro potpunu podršku onih koji su učestvovali u spornim glasanjima o pridruživanju Rusiji. Ukrajinska vlada i njeni saveznici proglasili su referendume lažnim, a nije bilo nezavisnih posmatrača na glasanju.

Glasanje je održano u otcepljenim istočnim regionima Donjecka i Luganska, kao i u delovima južnih regiona Hersona i Zaporožja koji su pod ruskom kontrolom.

Izbeglice rasute širom Rusije takođe su mogle da glasaju na desetinama biračkih mesta, među kojima i Krim, južno ukrajinsko poluostrvo koje je Rusija anektirala 2014.

Delimični rezultati tamošnjeg glasanja ukazali su na ogromnu većinu za pridruživanje Rusiji. U ratom zahvaćenim regionima, koji čine oko 15 odsto teritorije Ukrajine, na referendum je pozvano do četiri miliona ljudi.

Novinske agencije koje vode proruske administracije u Donjecku i Lugansku izveštavaju da je do 99,23 odsto ljudi glasalo za pridruživanje Rusiji što je visok procenat koji bi u normalnim okolnostima bio neobičan za glasanje ove prirode.

Britanska obaveštajna služba objavila je dan ranije saznanja da bi ruski predsednik Vladimir Putin mogao da objavi aneksiju četiri regiona u govoru na zajedničkoj sednici ruskog parlamenta u petak, 30. septembra.

Rusija je anektirala Krim u martu 2014. samo nekoliko dana nakon što je tamo održan sličan nepriznati referendum.

Ako Rusija pripoji četiri regiona, koje ruske i proruske snage ne kontroliše u potpunosti, to bi moglo da dovede do eskalacije rata.

Iz Kremlja je poručeno da će svaki pokušaj Ukrajine da povrati ove oblasti biti shvaćen kao napad na njenu suverenu teritoriju.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski optužio je Rusiju da je „brutalno prekršila statut UN” pokušavajući da aneksira teritorije koje su osvojene silom.

„Ova farsa na okupiranoj teritoriji ne može se čak ni nazvati imitacijom referenduma”, rekao je on u utorak uveče.

Dodao je da je to „veoma ciničan pokušaj da se muškarci na okupiranoj teritoriji Ukrajine nateraju da se mobilišu u rusku vojsku kako bi ih poslali da se bore protiv sopstvene domovine”.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba pozvao je EU da uvede još rigoroznije sankcije Rusiji.

„Potreban nam je izuzetno ozbiljan, efikasan odgovor sa konkretnim merama koje će pogoditi rusku ekonomiju. Što je mekša reakcija na takozvane referendume, to je veća motivacija za Rusiju da eskalira i pripoji još teritorija”, rekao je on.

Velika Britanija je na nepriznate referendume odgovorila novim sankcijama protiv najviših ruskih zvaničnika uključenih u sprovođenje glasova.

Američki državni sekretar Antoni Blinken ponovio je da Zapad nikada neće priznati ruske aneksije, upozorivši Kremlj na „dodatne brze i ozbiljne posledice”.

Francuska ministarka spoljnih poslova Katarina Kolona, koja je u utorak posetila Ukrajinu, opisala je referendume kao „maskaradu”.

Odgovarajući na pitanje novinara o referendumima, portparol ministarstva spoljnih poslova Kine Vang Venbin rekao je da se „suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja moraju poštovati”. (BBC)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.