Propust nadležnih rešio Ombudsman

Problem koji su transrodni državljani Srbije sa prebivalištem u inostranstvu imali pri upisu promene pola u matične knjige rođenih rešen je saopštio je Zaštitnik građana.

0
19

Po prijemu pritužbe jedne naše transrodne državljanke koja ima prebivalište u inostranstvu, gde je uradila operaciju promene pola koju nije mogla da upiše u matične knjige u Srbiji, Zaštitnik građana je  pokrenuo postupak kontrole rada Kabineta za transrodna stanja, Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Srbije kao i rada Republičke stručne komisije za transrodna stanja Ministarstva zdravlja. 

Inspekcija Ministarstva zdravlja nadležna za kontrolu rada zdravstvenih ustanova, na zahtev Zaštitnika građana utvrdila je nepravilnosti i nejasnoće u radu Kabineta za transrodna stanja Klinike za psihijatriju KCS I Republičke stručne komisije za transrodna stanja Ministarstva zdravlja prilikom primene Pravilnika o načinu izdavanja i obrascu potvrde nadležne zdravstvene ustanove o promeni pola. Od Ministarstva zdravlja, ombudsman je zatražio da preduzme sve zakonske mere na ispravljanju ovih nepravilnosti i na izdavanju potvrde nadležne zdravstvene ustanove  u ovom slučaju, kako se ovakvi propusti ne bi dešavali u budućnosti. Inspekcija Ministarstva zdravlja je obavestila Zaštitnika građana da je preduzela sve zakonom propisane mere i da je nadležna zdravstvena ustanova izdala i poslala potvrdu o promeni pola nadležnoj matičnoj službi u Srbiji, saopšteno je iz kancelarije ombudsmana.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.