Pronalasci za bolji život

VIDEO K9: Postoje ljudi koji za sve probleme, bez obzira koliko komplikovani oni bili, pokušavaju, a često i nalaze odgovarajuća rešenja. Ta rešenja su neretko ispred svoga vremena, a da bi došao do njih, čovek ne mora biti genije, rekao je Miroslav Vulin, nagrađivani pronalazač inovator iz Žablja, u emisiji Otvoreni ekran.

0
466

Miroslav Vulin je bivši vatrogasac koji penzionerske dane, evo već 15 godina, provodi baveći se neobičnim hobijem – inovacijama i pronalazaštvom.

Problemi koje vidi ili za koje čuje zainteresuju ga ih reši. Kako kaže, to i nije naročito teško, dovoljno je da se ima “nešto malo u glavi”.

“Nešto minimalno. Dovoljno je sedmi razred osnovne škole. Ja sam odatle krenuo sa mojim prvim patentima, pa evo, dovde sam dogurao, dok nisam napravio neke svetske patente za koje tek treba da se dokaže da su svetski patenti”, naveo je Vulin.

Iako je sa pronalazaštvom krenuo slučajno, neki od njegovih patenata pokazali su se kao veoma korisni, uspešni i profitabilni. Uhvativši se u koštac sa problemom globalnog otopljenja i fabričkih zagađivača, smislio je veoma jednostavno rešenje – vodeni prečistač gasova.

“Ima caka kako dovesti to u tu funkciju, da to može tako da se prečisti taj dim iz dimnjaka, a on može čak da prečišćava i gumu, znači, možete gumu ložiti, on to sve prečisti, znači samo čist kiseonik u vazduh izlazi iz tog prečistača”, rekao je Vulin.

Licencu ovog patenta od Vulina je otkupila jedna holandska firma za proizvodnju bio-gasa, što mu omogućava, kako je rekao, realizaciju drugih korisnih pronalazaka koje ima. Jedan od njih je uređaj za obnovljivu energiju, koji nakon deset sekundi inicijalnog punjenja električnom energijom, dalje sam proizvodi struju u skoro neograničenim količinama.

“Znači, njega uključite i on potroši, za deset sekundi potroši struje, a vi ga čitavu godinu koristite za džabe i neograničeno, jedino ako se nešto mehanički ne pokvari. On sam sebe pokreće i sam sebe tera, znači imate struju normalnu, 220 volti i ne troši ništa”, kazao je Vulin.

Vulin navodi da je u pitanju uređaj budućnosti, naročito u industriji automobila na električni pogon, koji će sa ovim dodatkom moći da se voze neograničeno dugo praktično, kako je rekao, bez goriva.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.