Pronađena Novosađanka Olga Kalivoda koja je pre 60 godina bila model za skulpturu “Igračice”

Menadžment Hotela "Berane" i Udruženje građana "Beranda" uspeli sa da pronađu novosadsku atletičarku Olgu Kalivodu, koja je 1962. godine bila model za poznatu skulpturu.

0
54

Ona je tada bila članica Atletskog kluba “Vojvodina”. Danas bi trebalo da ima 75 godina.

Kako piše portal 021.rs Olga je 1962. godine kao četrnaestogodišnjakinja, dok je bila na letovanju u Makarskoj poslužila kao model za skulpturu “Igračice” beogradskom vajaru Gradimiru Aleksiću, uz saglasnost roditelja.

Menadžment Hotela “Berane”, na čijoj se terasi nalazi prvi odlivak ove skulpture, zbog toga je preko društvenih mreža zamolio sve koji imaju informacije o njoj da im jave, kako bi je kontaktirali. Tada su rekli da će joj menadžemnt, kao specijalnoj gošći, obezbediti prevoz, smeštaj i višednevni boravak u ovom hotelu i gradu na obali Lima.

Njihova želja bila je da im Olga bude gošća i da upozna grad u kom je njena statua već više od pola veka jedan od najpoznatijih gradskih brendova.

Sada se menadžemnt oglasio sa lepim vestima:

Sa posebnim zadovoljstvom obavještavamo javnost da je, nakon beranske ‘Kupačice’, pronađena i Novosađanka Olga Kalivoda koja je, kao mlada atletičarka 1962. godine u Makarskoj, inspirisala beogradskog vajara Gradimira Aleksića da izradi skulpturu čiji je prvi odlivak ovih dana vraćen na terasu Hotela ‘Berane’, dok drugi od 1966. godine krasi budvansku rivijeru.

Gospođa Olga Marinčić je sa zadovoljstvom prihvatila poziv organizatora da bude specijalna gošća Hotela ‘Berane’ na maloj proslavi šezdesetog rođendana statue inspirisane njenim likom – skulpture koja je bila jedan od najpoznatijih ivangradskih brendova i obilježila mladost generacijama Ivangrađana. 

Kontakt je uspostavljen, prvi susret dvije Olge nakon 60 godina u Beranama okvirno dogovoren, razmijenjeni su telefoni, a sve ostale informacije: datum njenog dolaska, plan boravka i program proslave koju će svojim prisustvom uveličati, biće objavljene čim se stvore uslovi, dozvole vremenske prilike i usklade termini sa obavezama i planovima naše nove prijateljice i drage gošće iz Novog Sada.” 

Osim ove, beranske skulpture “Igračice” jedna se nalazi u Budvi od 1966. godine. Treći odlivak krasi fontanu u velikom parku u Mataruškoj Banji. Četvrti je u Zaječaru, a po nepotvrđenim pričama, peti bi trebalo da se nalazi u Makarskoj, na mestu na kom je, zahvaljujući Olgi Kalivodi, i nastala njena skica. 

(021.rs)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.