Promovisana knjiga “Političke vlasti u duhu NDH” dr Draga Njegovana

VIDEO K9: Danas je održana promocije knjige dr Drage Njegovana pod nazivom "Političke vlasti u "NDH". Dr Njegovan kaže da je sledeća, 11. poredu, knjiga već u pripremi, a kako je istaknuto danas na promociji, značaj svih njegovih dela je u tome što je arhivska građa koju je prikupio objavljena, dostupna svima i nakon objavljivanja neuništiva.

0
519

“Političke vlasti u NDH, njihov predstavnik u Sremu dr Jakob Eliker i njihovi zločini” je pun naziv 10. knjige čiji je autor dr Drago Njegovan.

Izuzetno je važno, kako navodi Njegovan, da porodice žrtava Racije imaju što više podataka, jer je tokom tog nemilog događaja izgubljeno mnogo života.

“Kao što vidite, ovde je izloženo 10 knjiga iz edicije Zločini i okupatora i njihovih pomagača u Vojvodini. Dakle, počeo sam od knjige o Raciji, mi i vršimo promociju knjige uvek u danima Racije da se podsetimo svih tih nevinih žrtava, ali i da ukaženo na karakter zločinačkih ideologija, pa i na imena onih pojedinaca koji su u to vreme zločine vršili. Konkretno, ova knjiga se odnosi na političke vlasti NDH koje su u Sremu organizovale takav jedan genocidni sistem gde je stradalo 32.000 civila, od toga 80% Srba, Jevreja kojih je stradalo 2.000. Od cele populacije Jevreja, tih 2.000 predstavlja 85% stradalih. Dakle, jedna od svrha objavljivanja knjige je upoznavanje sa istorijskom istinom”, naveo je dr Njegovan.

Osim upoznavanja sa istorijskom istinom, svrha knjige je i da čitaocima omogući da prepoznaju takav tip ideologije u današnjem vremenu.

“Mislim da je knjiga veoma važna zato što donosi građu koja je bila nepotrebno pod embargom 50 godina, a onda je od toga prošlo još 20 godina da neko ko je izgubio svojeg bližnjeg na toj teritoriji nije imao prava da išta zna o tome. Što, zaista, smatram da nije u redu. Elementarno ljudsko pravo je da čovek bude pristojno sahranjen, da mu se zna ime, da se zna kako je umro i ko ga je ubio. U ovom slučaju to se radi sa velikim zakašnjenjem i malo pre smo čuli da ima još 12 ili 13 tih velikih korpusa sa usađivanjem ratnih zločina na teritoriji Vojvodine ’41/’44. i trebalo bi da se to svakako ubrza, da bi to bilo dostupno i istraživačima. Dakle, ova knjiga je za one koji su zainteresovani, kao porodice, za ljude koji malo više prate istoriju i, normalno, za istraživače”, rekao je Zoran Kolundžija, vlasnik i urednik izadavačke kuće “Prometej” koja je objavila ovo delo.

U pripremi je i sledeća knjiga koja će biti na temu logora i biće objavljena pod nazivom “Masovni zločini koje je počinio Antun Bauer i njegovi saradnici”. Kako navodi autor, još 10 knjiga najmanje je potrebno objaviti kako bi ova tema bila detaljno obrađena.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.