Promocija stripa “Dosta je sa ćutanjem” u Novom Sadu

VIDEO K9: U Novom Sadu će, u subotu, biti održana promocija jedinstvenog autorskog stripa “Dosta je sa ćutanjem” sa temom o polno i rodno varijantnim osobama.

0
37

Jedinstveni autorski strip “Dosta je sa ćutanjem” inspirisan pričama interseks osoba, biće predstavljen u Novom Sadu u subotu, 2. decembra, u 18 časova u prostorijama Francuskog instituta u Kreativnom distriktu.

Ovo nesvakidašnje izdanje, prvo ovakve vrste u Srbiji, čiji je inicijator udruženje XY spektrum – organizacija za polno i rodno varijantne osobe, donosi četiri autentične, samostalne priče i umetnička dela sa ključnim porukama i informacijama utkanim strip – kadrove, table i dijaloge.

Na promociji u Novom Sadu govoriće inicijator i koscenarista Kristian Ranđelović, strip autorke Danica Jevđović, Jana Adamović, Ana Milojković Omi, Dragana Radanović i Sunčica Šido, predstavnica partnera na projektu Goethe-Instituta u Beogradu. Razgovor će moderirati Branislav Glumac (Francuski institut u Srbiji).

Trenutno se 1,7% ljudi u svetu smatra interseks osobama. Interseks varijacije se mogu utvrditi ili u vreme rođenja, tokom adolescencije, ili čak kasnije u životu, a sama tema je postala prisutna u domenu ljudskih prava tek nedavno i još uvek se uči o životima osoba koje su rođene sa različitim polnim karakteristikama, hromozomima i/ili hormonima. Interseks je osnova za diskriminaciju, stigmatizaciju, nasilje i stanja vezana za pogoršano mentalno zdravlje uzrokovana spoljnim faktorima.

Strip “Dosta je sa ćutanjem” se bavi nedostatkom informacija za roditelje, za osobe koje su možda preispitivale svoj pol, kao i za one profesije koje utiču na živote interseks osoba. Strip ima za cilj da podigne svest i otvori dijalog koji će doneti više uvida u temu, osnažiti roditelje interseks dece da podele svoja iskustva, da promoviše autonomiju tela i integritet u kulturi, da pomogne stručnjacima iz srodnih oblasti da budu inkluzivniji i svesniji postojanja interseks osoba i učiniti da se više poštuju njihove potrebe i prava.

Pored Kristiana Ranđelovića, predsednika Udruženja XY Spektrum, koscenariste i prve vidljive interseks osobe u Srbiji, u izradi stripa učestvovali su i poznati autori/ke domaće strip scene: koscenarista Pavle Zelić i strip autorke Jana Adamović, Dragana Radanović, Danica Jevđović i Ana Milojković Omi. Izdavač je System Comics iz Beograda.

Strip je nastao kao rezultat višemesečne saradnje koscenarista i strip autorki, u partnerstvu sa Francuskim institutom u Srbiji, Agencijom Komunikart, Udruženjem “Stripotetke” i Goethe-Institutom u Beogradu, i uz podršku Francuske agencije za razvoj (AFD) kroz Metis fond i fondacije Heinrich Böll Stiftung Beograd.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.