Promene – nezavisnost ili giljotina pravosuđa

VIDEO K9: Iako se većina građana Srbije izjasnila na nedavnom referendumu za ustavne promene u oblasti pravosuđa, Vladimir Vuletić, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, smatra da ove promene predstavljaju, kako je rekao, giljotinu napravljenu za pravosuđe.

0
19

Društvo sudija Srbije saopštilo je da su građani odlukom na referendumu da podrže ustavne promene, „omogućili izgradnju boljeg institucionalnog okvira za sudstvo i tužilaštvo“.

„Referendumska kampanja je prvi put pokrenula u društvu svestranu debatu o pravosuđu, pokazala svu složenost i delikatnost tog sistema i mnogobrojnost pitanja o kojima se mora voditi računa prilikom njegovog uređenja i time doprinela razvoju ukupnih demokratskih odnosa“, saopštilo je ovo strukovno udruženje čiji je predstavnik bio član radne grupe za izradu amandmana na Ustav Srbije.

Kako komentariše referendum i promene koje će uslediti u okviru pravosuđa pitali smo Vladimira Vuletića, predsednika pokreta „Crno na belo“ i profesora Pravnog fakulteta u Beogradu.

Većina građana u nedelju je glasala za ustavne promene, a potvrđivanje predloženih izmena znači da će sudije i tužioce ubuduće birati stručna tela, a ne Skupština kao do sada, što bi, prema tvrdnjama predlagača promena, trebalo da dovede do veće nezavisnosti sudstva od politike.

Promenom dela najvišeg pravnog akta predviđeno je da se sudije ne biraju najpre na tri godine, već sudijska funkcija postaje stalna i traje od izbora do kraja radnog veka, ako sudiji zbog nečeg drugog ne prestane funkcija.

Sudije više neće birati Skupština, već Visoki savet sudstva sa 11 članova.

Umesto dosadašnjih tužilaca i zamenika tužilaca, sada će se oni zvati glavni javni tužilac i javni tužilac, a tužioce neće više birati Skupština, već Visoki savet tužilaštva sa 11 članova.

Cilj promena je kako tvrde predlagači, da se obezbedi veća nezavisnost sudstva od druge dve grane vlasti – izvršne i zakonodavne, kako bi politički sistem bio uravnotežen, što je važno i zbog usklađivanja sa evropskim zakonodavstvom ali i zbog veće efikasnosti i odgovornosti sudstva, kao i bolje zaštite prava građana i jačanja vladavine prava.

Preuzeto od KTV Zrenjanin

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.