“Promenada”: Rešen problem podzemnih voda, dozvola za probni rad do februara

VIDEO K9: Tržni centar Promenada u Novom Sadu danas slavi 1. rođendan, ali i godinu dana rada sa privremenom upotrebnom dozvolom koja upravo ističe. Direktor Promenade danas je rekao da je objekat dobio dozvolu za probni rad na još tri meseca, do februara 2020.

225

Novosadski tržni centar Promenada, najveći u Srbiji, već godinu dana radi bez upotrebne dozvole zbog nerešenog problema sa podzemnim vodama.

Na ovu činjenicu brojnim saopštenjima upozorile su i opozicione stranke. Demokratska stranka Srbije navodi da je investitor pre godinu dana zbog uštede odstupio od projekta i time izazvao veliki problem sa podzemnim vodama.

“Godinu dana se ogromna količina čiste podzemne vode danonoćno ispumpava u kanalizacioni sistem i baca, što je zakonski nedozvoljeno”, navode u DSS-u koji od gradonačelnika Novog Sada traži da odmah, preko inspekcijskih organa, pokrene proceduru zatvaranja tržnog centra Promenada do konačnog završetka svih radova na zakonski propisan način i ishodovanja upotrebne dozvole za ovaj objekat.

I Savez za Srbiju navodi da će „Promenada“ od danas ili nastaviti da radi nelegalno, ili će biti zatvorena jer bi, kako je saopšteno, ponovno izdavanje bilo kakve dozvole za rad bilo protivzakonito.

Na pitanje novinara o ovom problemu gradonačelnik Novog Sad Miloš Vučević nedavno je rekao da ne želi da prejudicira rešenje u slučaju Promenada, ali da ima određenih pomaka.

“Urađeno je dosta toga i mislim da ćemo imati ozbiljne pomake. I grad i država su naterali investitora da izvrši dodatna investiranja, da izvrši dodatna ulaganja. Pri tome, sve vreme se kontroliše bezbednost objekta, svakodnevno, permanentno. I on je bezbedan za upotrebu i funkcioniše. A mogu da vam kažem da 99%, pa ću rizikovati i dodati još 9 procenata, znači 99,9 posto je završen odnos između Promenade i Vodovoda”, izjavio je tada Vučević.

Iz TC Promenada danas je saopšteno da je problem podzemnih voda rešen te da je poslednjih godinu dana kompanija NEPI Rockcastle u ovaj tržni centar investirala skoro dva miliona evra kako bi objekat bio potpuno bezbedan.

Direktor “Promenade” Boris Stevović naveo je da je urađena implementacija SCADA sistema za praćenje i kontrolu podzemnih voda koji omogućava jako precizna merenja i da je reč o najsavremenijem prečistaču, jedinstvenom u Srbiji.

Rekao je i da je sa “Vodovodom i kanalizacijom” potpisan ugovor o zvaničnom prikuljučenju i ispuštanju isključivo tehničke otpadne vode što je u skladu sa zakonom, tako da ne postoji nikakvo opterećenje za gradsku kanalizacionu mrežu.

S obzirom da je danas isticala upotrebna dozvola, Stevović je naglasio da je objekat dobio dozvolu za probni rad na još tri meseca, odnosno do 15. februara 2020. godine, jer su, kako je rekao, sva rađena tehnička rešenja zarad poboljšanja samog objekta zahtevala izmene u projektu same zgrade.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.