Promena Zakona o konkurenciji

VIDEO K9: Brojne manjkavosti Zakona o konkurenciji koji je u Srbiji u primeni već desetu godinu, uskoro bi mogle biti uklonjene. Javna debata o novom zakonom koji će regulisati tržišnu utakmicu u našoj zemlji juče je održana u Novom Sadu.

317

Postojeći Zakon o zaštiti konkurencije primenjuje se od 1. novembra 2009. godine, ali zbog svoje manjkavosti, kako su prethodnih godina isticali stručnjaci, mogao bi da doživi izmene.

Pomoć u izradi novog zakona učesnici skupa očekuju upravo sa javnih diskusija koje su na ovu temu do sada organizovane u Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu.

Javnoj debati su prisustvovali i predstavnici državne Komisije za zaštite konkurencije, zaduženi za izradu novog zakonodavnog okvira.

“Politika zaštite konkurencije je vrlo važna za fer tržišnu utakmicu, za učesnike na tržištu, ali ono što je još važnije reći jete da je ona važna za sve naše građane, tačnije potrošače, jer ostvarivanjem zaštite konkurencije, postojanje efikasne konkurencije na tržištu naši građani su u mogućnosti da imaju što veću mogućnost izbora, što kvalitetnijih roba i usluga po što povoljnijim cenama, zato je vrlo važno raditi na promociji zaštite konkurencije i uopšte o svesti važnosti postojanja fer tržišne utakmice u našoj zemlji”, rekao je Dejan Gligorović iz Komisije za zaštitu konkurencije.

Dobro formulisan zakon o konkurenciji i njegovo sprovođenje osnova su za poštenu tržišnu utakmicu, sve učesnike na tržištu, ali i za sve građane, odnosno potrošače. U Udruženju za zaštitu prava potrošača prosperitet smatraju da su kod nas mnogi zakoni “rogovi u vreći”, te da bi manjkavosti postojećeg zakona o konkurenciji morale biti biti ispravljene u korist potrošača.

“Govoriću o uslugama telekomunikacionih operatera koji takođe se nelojalno ponašaju prema tržištu i korisnicima usluga, ali se jako dobro usaglase u opštim ugovornim štetnim odredbama što se tiče korisnika njihovih usluga. Govoriću i o problemima javnih komunalnih privrednih subjekata, kao porezni obveznici smo tu. Evo imamo i Zakon o prevozu putnika koji stupa na snagu 7. februara ove godine, a donet je u novembru prošle godine, istisnuli su mogućnost da se vi bavite kombi prevozom od vrata do vrata, što znači da tu nema konkurencije iako tržište Srbije zahteva takve usluge”, naveo je Radomir Ćirilović, predsednik Udruženja Prosperitet.

Očekuje se, kako je istaknuto na skupu, da se kroz razgovore sa privrednicima, predstavnicima naučne i stručne javnosti dođe do najkvalitetnijih rešenja koja su ključna u toku pripremnog procesa izrade nacrta novog zakona o zaštiti konkurencije. Očekuju se i sugestije pravnika i ekonomista, a cilj je i da se šira javnost bliže upozna sa rešenjima koja se primenjuju u regionu i EU.

“Za privredu Vojvodine je veoma značajno što pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam kao noseći resor u domenu ne samo privrede nego i konkurentnosti može da da svoj osvrt i mišljenje na novi nacrt zakona i time doprinesemo sa aspeka zasebnog privrednog ambijenta Vojvodine u koncipiranju svih onih institucionalnih mehanizama koji treba da unaprede rad Agencije za zaštitu konkurencije da pojednostavi upravno-pravne procedure, da harmonizuje citav naš sistem sa sistemom Evropske unije i da na taj način doprinesemo napretku, ne samo društva u Vojvodini, nego i širom Srbije”, kazao je Ivan Đoković, potpredsednik Pokrajinske vlade.

Zakonom o zaštiti konkurencije se, u cilju ekonomskog napretka, uređuju politika i prava zaštite konkurencije na tržištu, a u naš zakonodavni okvir, kako je rečeno, trebalo bi ugraditi najbolja rešenja koja se primenjuju u zemljama okruženja i EU.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.