Promena vremena – šok za organizam

VIDEO K9: Poznato je da vremenske promene utiču na zdravlje ljudi. Zbog osetnog pada temperature ovih dana, zdravstvene tegobe očekivane su kod hroničnih bolesnika, ali mogu se javiti i kod zdravih osoba.

0
652

Nagli pad temperature ne utiče povoljno na zdravlje ljudi. Prve simptome osete plućni bolesnici, asmatičari i pacijenti sa hroničnim opstruktivnim bronhitisom.

Oni mogu imati tegobe i do dva dana pre nego što dođe do pada temperature zbog promena u atmosferskom pritisku, objašnjava lekarka opšte prakse Slavica Berar.

“Zatim su tu srčani bolesnici. Dolazi zbog zahlađenja do spazme krvnih sudova. Posebno što su ti srčani bolesnici stariji pacijenti, pa imaju i masne naslage na krvnim sudovima, te krvni sudovi nisu elastični. Dođe, dakle, do spazme, do suženja krvnih sudova i, prosto, telo ne može da se prilagodi, odnosno da podigne i obori krvni pritisak. Zbog toga srce, da bi kompenzovalo, brže radi, te se ti pacijenti sada mnogo brže zamaraju. Dobijaju prateće angiozne tegobe, kao što su bolovi u grudima i kratkog su daha, ne mogu da se nadišu”, pojasnila je dr Berar.

Zbog promene pritiska, nivo tečnosti u zglobovima se smanjuje, pa tegobe imaju i pacijenti sa reumatičnim oboljenjima. Što se tiče zdravih osoba, u ovom periodu ugroženi su tinejdžeri zbog hormonskih promena, koje ne mogu adekvatno da isprate zbog promene vremena, zatim trudnice, žene u menopauzi i psihijatrijski bolesnici za koje je jako važno da u ovom trenutku redovno uzimaju svoju terapiju, objašnjava Berar.

“Vreme ne može da se prilagodi nama, pa se stoga mi prilagođavamo vremenu. Pravilno se oblačiti, dakle ako je hladno, obući jaknu bez obzira što je april, bez obzira što je već proleće. Takođe, uzimati dovoljno tečnosti, prosto da se neki taj lipijum održi u organizmu, a to je nivo elektrolita koji prosto mora da bude u određenim granicama. Treba uzimati, pored obične vode, ceđene sokove, limunade, oranžade, čajeve takođe. Izbegavati unos velikih količina alkohola, izbegavati unos velikih količina slatkiša. Truditi se da se suzdržavate od nekih većih fizičkih aktivnosti”, savetuje dr Berar.

Uz redovno uzimanje terapije i uravnoteženu ishranu, problema ne bi trebalo da bude. Ipak, ako se jave visoka temperatura ili jače tegobe, treba se obratiti lekaru.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.