Promena registarskih tablica po džepu građana

VIDEO K9: Prema Pravilniku o registraciji motornih i priključnih vozila, registarske tablice sa slovima Č, Ć, Š, Ž, Đ, Y, W više se ne izdaju. Vlasnici automobila koji imaju registarske tablice sa ovim slovima, neće morati da ih menjaju, sve do isteka roka za zamenu.

0
711

Pravilnik o registraciji motornih i priključnih vozila propisuje da nakon devet godina od isteka garancije registarskih tablica vozači su u obavezi da uzmu nove registarske tablice.

U Savezu vozača Vojvodine smatraju da to nije u redu, jer tablice mogu biti bez oštećenja i nakon 9 godina, te da troškove promene tablica zbog roka propisanog Pravilnikom, ne treba da snose vozači.

“Sada smo došli do toga da vozači koji imaju kukice, dakle č, ć i ostalo na svojim registarskim tablicama, na isti način treba da budu, pod navodnicima sankcionisani, odnosno da isto tako nakon sedam godina isteka garancije registarskih tablica oni onda menjaju i više ne mogu da dobiju č,ć i ostale inicijale. Mi u Savezu prosto smatramo da iako se sve to dešava, pod jedan treba taj pravilnik bolje definisati, promeniti ga, ukinuti taj garantni rok, jer jednostavno vi na tehničkom pregledu možete utvrditi da li je tablica ispravna ili nije i na takav način možda stvar definisati tim pravilnikom. Mi smo tu na kraju krajeva da sarađujemo na izradi nekih novih stvari, nekih novih nacrta raznih pravilnika i zakonskih okvira da se ta stvar reši”, rekao je Marko Topo iz Saveza vozača Vojvodine.

Novom izmenom, odnosno ukidanjem slova sa kukicama, pojavio se i problem, jer neke opštine bi u tom slučaju imale iste inicijale, stoga slova sa kukicama, ipak će ostati u registarskim oznakama gradova.

“Čak i u zemljama u regionu nigde nemate inicijale sa kukicama, čini mi se možda samo u Hrvatskoj gde je reč o Šibeniku. Tamo prilikom plaćanja parkinga, prilikom korišćenja tablica na bilo koji način većina softvera ne prepoznaje te kukice. S druge strane ista stvar je do skoro bila i ovde kod nas prilikom uplate parkiranja. Jednostavno, stariji ljudi nisu u stanju toliko informaciono precizni da oni mogu na telefonu da pronađu č,ć. Uglavnom koriste starije mobilne telefone. To je samo jedan od mogućih problema koji nastaju prilikom korišćenja kukice”, naveo je Topo.

Topo kaže da promena jeste u redu s obzirom da država treba da se prilagodi evropskim i svetskim standardima, ali takođe treba da iznađe rešenje u pogledu ko će snositi troškove izrade novih tablica, jer kako navodi, građani ih neće menjati svojom krivicom.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.