Promena klime – promena rada poljoprivrednika

VIDEO K9: Prognozno izveštajne službe Vojvodine prate i izveštavaju o vremenskim prilikama na više lokacija u Vojvodini, a kako ističu u ovoj službi zbog promena klimatskih uslova naročito u poslednjih osam godina, potrebne su promene, kako poljoprivedna proizvodnja ne bi bila na gubitku.

0
408

Potrebno je u skorije vreme doneti prilagođavajuće mere za drugačije vremrnske uslove koji se beleže u poslednjih osam godina, a naročito se to odnosi na sušu, koja je i ove godine prouzrokovala velike gubitke u poljoprivredi, kažu u Prognozno izveštajnoj službi Vojvodine.

“Mi u stvari moramo da promenimo strukturu i proizvodnje i naše agrotehnike i ponašanja. To smo mi videli kroz ovih osam godina. Videli smo da imamo silne promene klimatske”, rekla je dr Dragica Janković, iz Prognozno izveštajne službe Vojvodine. 

Ono što je ove godine najteže pogodilo poljoprivredu jesu tropski dani, kada temperatura ne pada ispod 30 stepeni, ali i tropskih noći, kada temperatura ne pada ispod 20 stepeni, kaže Janković, dodajući da je ove godine na primer samo u banatu zabeleženo preko 112 tropskih dana i 25 noći.

“Znači mi imamo na sceni jednu promenu klime imamo nedostatak padavina ili možda čak bolje reći kolebanje padavina, malo nam gruva kiša pa je onda nema pet meseci, što znači da mi kao struka moramo da sednemo poslažemo par godina i kažemo mi moramo menjati poljoprivredu”, navodi Janković.

Janković navodi da se više ne može dozvoljavati da seljacima od vremena zavisi prinos, što se nikada ne može isključiti u potpunosti, ali da se mora preuzeti odgovornost i početi sa integralnom proizvodnjom.

“A to znači – nemaš ti mene šta da pitaš kad ide uljana repica, zna se kad, zna se i iza kog useva. Sisteme proizvodnje moramo napraviti i to je ono na čemu mi sada radimo, zajedno sa sekretarijatom. Znači nema nagađanja, ja mogu dve ili tri godine, mora da se naprave pravila i doterali smo cara do duvara, mi moramo da napravimo modele”, rekla je ona. 

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine radi na suzbijanju i prevenciji štetnih organizama na teritoriji AP Vojvodine.

Ovakva služba osnovana je na inicijativu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo s ciljem da se unapredi i značajno poboljša kvalitet poljoprivrednih proizvoda.

U dosadašnjem radu osim terenskog rada značajni su i naučni rezultati službe prognoze.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.