Prolećno recikliranje papira

VIDEO K9: Reciklažom smanjujemo svoj negativni uticaj na životnu sredinu i doprinosimo njenom očuvanju, a kako bi nas podstakli da recikliramo, udruženje Inžinjeri zaštite životne sredine organizuje interesantnu akciju.

0
490

Udruženje Inžinjeri zaštite životne sredine tokom trajanja manifestacije “Novosadsko proleće”, organizuje podsticajnu akciju prikupljanja papira za reciklažu.

“Akcija zamene starog papira za sadnice cveća ili drveća organizuje se već petu godinu u okviru manifestacije Novosadsko proleće. Mi ćemo biti na štandu na prvom spratu SPENS-a, svaki dan od utorka do petka, od 9 do 19 časova i u subotu, poslednjeg dana manifestacije, od 9 do 13 časova. Akcija se sastoji u tome da svi koji imaju stari papir donesu i zamene ga za sadnice. Za 10 kilograma starog papira u mogućnosti su da dobiju sadnicu cveća, a za 60 kg starog papira sadnicu drveta”, rekla je Višnja Nežić iz ovog udruženja.

Papir odlazi na deponije, a u zavisnosti od njegovog sastava razlaže se i do nekoliko stotina godina.

“Jako bitno jeste reciklirati papir. Zašto? Zato što smanjujemo na tonu recikliranog papira do tri metra kubna prostor na deponijama. Takođe, recikliranjem papira smanjujemo upotrebu vode za 32 hiljade litara i količine potrebne energije za pravljenje novog papira do 74%”, pojasnila je Marina Skandarski iz udruženja.

U Srbiji trenutno postoji nekoliko privatnih preduzeća koja se bave reciklažom papira, dodala je Skandarski i pozvala sve zainteresovane građane da se priključe akciji reciklaže.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.