Prolećni sajam antikviteta

VIDEO K9: U Domu vojske Srbije u Novom Sadu danas je održan Prolećni sajam antikviteta, hobija i umetničkih predmeta. Manifestaciju, po 163. put, organizuje Društvo za zaštitu kulturno - istorijske baštine i kolekcionara "Srpska Atina".

0
473

Lampe, stari novac, kovanice, ukrasni i dekorativni predmeti, ručno izrađen nakit, poludrago kamenje, predmeti od kristala i porcelana, samo su deo stvari koje su se mogle naći na današnjem Sajmu antikviteta, hobija i umetničkih predmeta u Novom Sadu.

Ova tradicionalna manifestacija osim promotivnog, edukativnog i prodajnog, ima i kulturološki karakter, jer je uvrštena u turističku ponudu Novog Sada, regiona, kao i cele Srbije i okarakterisana kao kulturni događaj od značaja za grad Novi Sad.

“Imamo predmete iz daleke praistorije, prve civilizacijske tekovine, kameno doba, gvozdeno, bronzano doba, pa preko civilizacija Stare Grčke, Starog Rima, preko srednjevekovnih civilizacija, ima predmeta iz drevne Kine, predmeta iz Starog Egipta, pa sve do današnjeg dana. Najviše predmeta primenjene umetnosti, u svakom detalju je ljudska ruka dala neki smisao”, rekao je Sava Todorov iz Društva “Srpska Atina”.

Sajam je okupio više od 50 izlagača, a manifestacija je vremenom dobila i međunarodni karakter, jer izlagači, osim iz naše zemlje, dolaze i iz zemalja okruženja – Republike Srpske, Hrvatske i Mađarske, pa čak i Austrije.

Ponuda je bila raznovrsna i bogata, ali ne tako dobra i kupovna moć posetilaca. Iako su većina njih veliki kolekcionari i ljubitelji umetnosti, mnogi su samo razgledali, ali ne i kupovali.

Kolekcionari su obavljali besplatnu procenu predmeta, a kao što je i svojstveno manifestacijama ovog tipa, na sajmu su vršeni i zamena i otkup predmeta, umetničkih dela i ostalih vrednosti.

Sajam je imao i humanitarni karakter, pa je određen deo novca od prodaje usmeren školi “Dr Milan Petrović” i Kolu srpskih sestara.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.