Prolećni festival matematike u Novom Sadu

U Novom Sadu je juče počeo tradicionalni "Prolećni Festival Matematike 2022" koji će trajati do 14. maja.

0
89

Tredicionalni praznik matematike, “Prolećni Festival Matematike”,  počeo je zvanično u sredu uveče predavanjem jednog od naših vrhunskih stručnjaka iz ove oblasti, akademika Steve Todorčevića održanom u ogranku SANU u Novom Sadu.
Manifestacija, koja će trajati do 14. maja, uz interesantan program, okupila je brojne matematičare, nastavnike i profesore ovog predmeta, srednjoškolce, studente i ljubitelje matematike.

Prolećni festival matematike i brojne sadržaje koji će biti održani tokom sledeće nedelje organizuju Departman za matematiku i informatiku Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, Društvo matematičara Novog Sada, Ogranak SANU u Novom Sadu i Statističko društvo Vojvodine.

Među sadržajima su, pored predavanja i seminara, sastanak Statističkog društva Vojvodine, predstavljanje rezultata projekta “Futuremat”, brojne radionice te pab kviz KvizoMat koji organizuju matematičari u kafiću Beza.

Izjava: 00091
Prof. dr Rozalia Madaras, Prirodno – matematički fakultet u Novom Sadu
0002 inače pristup svim događajima…………….. novog sada 0017

Na završnoj svečanosti manifestacije, 14. maja, u subotu, planirano je održavanje konferencije učenika srednjih škola “Matematički Podijum Mladih”.

Nakon konferencije biće upriličena dodela nagrada najuspešnijim učenicima na takmičenjima iz matematike, uz muzički pozdrav Katarine Teofanov, prvonagrađene učenice na ovogodišnjem Republičkom takmičenju muzičkih škola Srbije.

Program Festivala matematike 2022:

U ponedeljak će dr Nenad Teofanov održati predavanje, namenjeno širem auditorijumu, povodom 200 godina knjige “Analitika teorija toplote”. Isto popodne će dr Radoslav Božić održati mini kurs o dinamičnom softveru za nastavu matematike – kurs je namenjen studentima i nastavnicima matematike.  

Za utorak je planiran sastanak Statističkog društva Vojvodine,  u okviru kojeg i predavanje o Kovidu-19 u Vojvodini, gošće predavača dr Snežana Medić.  Popodne, na seminaru “Fundamenti matematike” predavanja će održati dva gosta iz Beograda, dr Predrag  Tanović i dr  Slavko Moconja.  

U sredu, 11. maja je predstavljanje rezultata projekta “Futuremat”, a popodne će gost iz Beograda, dr Slobodan Vujošević održati predavanje o metafizici Gedela.

U četvrtak i petak će biti održana predavanja dva gosta iz Beča, Hansa  Fajtingera i Lukasa Kehldorfera, a uveče je pub kviz KvizoMat u kafiću Beza, prijave su u toku. U petak, predavanje će održati čuveni matematičar Gyla Katona, akademik Mađarske akademije nauka.

U subotu, 14. maja, završna svečanost manifestacije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.