Proleće, vreme polenskih alergija

VIDEO K9: Stiže nam i zvanično proleće, topliji dani i buđenje prirode. Ovom periodu godine, međutim, ne raduju se mnogo oni koji pate od alergije na polen. Evo šta im savetuju stručnjaci.

0
649

Proleće je vreme u kojem raste koncentracija alergenog polena breze, javora, vrbe i hrasta i period godine u kojem počinju neprijatnosti za sve one koji su preosetljivi na polene drveća i trava.

“Oni koji imaju preosetljivost na polen drveta i polen trava, započinju njihove tegobe koje se mogu manifestovati na različitim organskim sistemima na gornjim respiratornim organima, da se manifestuje curenjem iz nosa, kijanjem, svrabom u nosu, zatim zakrvavljene oči, konjuktivis, suzenje, a donjim respiratornim organima u vidu kašlja, bronhitisa”, navela je doc. dr Ljuba Vujanović sa Klinike za kožne i venerične bolesti KCV.

U Vojvodini postoji 5 mernih mesta na kojima se prati koncentracija 24 alergena u vazduhu, koji, međutim, zbog načina obrade, ne pokazuju trenutne već podatake od prošle nedelje. Sve informacije o koncentracijama i vrstama koje su izmerene sa uzoraka, mogu se naći na sajtu www.sepa.gov.rs.

Dr Vujanović navodi da je za preventivno lečenje sada kasno, jer o tome treba razmišljati početkom jeseni kada testiranje na standardne inhalatorne alergene ima efekta.


“I kad se orjentišemo u kom periodu godine smo na koje alergene preosetljivi, da se započne terapija antihisteminicima desetak dana pre nego što se te tegobe i pojave. To nam je jedna preventivna mera. Drugo je da, ukoliko smo u mogućnosti, započnemo imunoterapiju i treće, da se štitimo i, ako postoji mogućnost da izbegamo šetnju na otvorenom kada je sunčano vreme, kada je vetrovito vreme, da iskoristimo vreme za šetnju nakon kiše ili kad su neki vlažni dani”, kazala je dr Vujanović.

Ona upozorava da i kućni ljubimci u ovom periodu godine mogu biti potencijalni unosioci polena u domove. Zato je neophodno, kako kaže, prilikom svakog ulaska u mesto boravka oprati šape i iščetkati dlaku kućnog ljubimca.

U slučaju da to ne uradimo, svako sledeće maženje sa psom ili mačkom može da bude loše po zdravlje alergične osobe.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.