Projekti za razvoj privrede

VIDEO K9: U cilju poboljšanja statusa i zaposlenih i privrednika u skladu sa Programom Pokrajnske vlade, danas je odžana konferencija pod nazivom "Za razvoj privrede-okupljanje oko projekta" koja je okupila sve stručnjake kako bi izneli aktuelne probleme i zaposlenih i rukovodioca preduzeća.

503

U cilju razvijanja privrede okupili su se danas i predstavnici sindikata i privrednika kao i ostali ključni učesnici, kako bi izneli svoje probleme i na najbolji mogući način poboljšali status zaposlenih i olakšali poslovanje privrednika.

Kako ističe predsednik Privredne komore Vojvodine, izuzetno je važno da se pravilno usmerava razvoj privrede sa jasnom strategijom i projektima.

“U ovom trenutku stvaranje malih preduzeća i mikro preduzeća je apsolutni prioritet koji mi kao komorski sistem vidimo, jer su to domaća preduzeća jer su to domaći budući veliki privrednici. Veliki broj malih mikro preduzeća obećava da će jedan broj od njih sutra postati veliki. Naravno da su nam bitni i veliki sistemi i velike investicije ali one uglavno jednom delom su naše i to je ono što je dobro”, rekao je Ratko Filipović, predsednik Privredne komore Vojvodine.

Najveći problemi zaposlenih su nestabilna radna mesta, zapošaljavanje preko agencija, kao i to da kolektivni ugovori u Srbiji, osim u državnim firmama, skoro da i ne postoje, ističe predsednik Saveza sindikata Vojvodine i napominje da je za njih izuzetno važno otvaranje poglavlja 19 vezano za ulazak Srbije u EU.

“Imamo s jedne strane fleskibilnost radnih mesta s druge strane nemamo fleksigurnost znači nešto što radniku obezbeđuje minimum nekih prava, imamo otvaranje poglavlja 19 koje je izuzetno interesantno za sindikate i vi znate šta nam je evropska komisija rekla prosto ima mnogo posla oko tog poglavlja ono se isključivo odnosi na radno pravo kolektivni ugovore, na socijalnu politiku, naveo je Goran Milić, predsednik Saveza sindikata Vojvodine.

Predstavnik poslodavaca Vojvodine je istakao da će stabilizacijom preduzeća biti stabilnija i dugotrajnija radna mesta zaposlenih. Njihovi predlozi su smanjenje nameta kao i manje birokratije, te je zato na njihovu inicijativu i ogranizovana ova konferencija.

“Da kažemo da nestabilnost u firmama nestabilnost kod naših poslodavaca reflektuje se i na nestabilnost na zaposlene, naravno da bi zaposleni imali jedno stabilno radno mesto, dugotrajno radno mesto i de bi dovoljno zarađivali da imaju da žive moraju da imaju takvu firmu. Znači pre svega mora da postoji stabilna firma koja ostvaruje dovoljan profit da može sve da plaća”, naveo je Stanko Krstin, predsedik Unije poslodavaca Vojvodine.

Kako navodi predsednik Pokrajnske vlade u narednoj godini će ubrzati realizaciju velikih razvojnih projekata čiji osnov će činiti privredni potencijali Vojvodine.

“Mislim da se sa punom sigurnošću i apsolutnom istinom može reći da se u Srbiji postoji apsolutna politička stabilnost. A ono što je ranije krasilo naš regionalni ambijent to su bili šumovi na realciji pokrajnske i nacionalne administracije onisu otklonjeni ne zbog bilo čega drugog nego baš zbog ove teme o kojoj i danas govorimo i shvatili smo da je okupljanje oko projekata zapravo mogućnost koju Vojvodina mora da koristi”, objasnio je Igor Mirović, predsednik Pokrajnske vlade.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.