Proizvodnja za kinesko tržište

VIDEO K9: Članovi delegacije Odseka za poljoprivredu Pokrajine Guangdong iz Kine, borave danas u Novom Sadu, gde će sa predstavnicima naše Pokrajine razmenjivati iskustva i informacije o poljoprivredi i stočarstvu, radi daljeg razvoja saradnje.

112

Cilj posete je umrežavanje i povezivanje sa relevantnim organizacijama i resorima u Vojvodini iz oblasti poljoprivrede i stočarstva, te razmatranje mogućnosti međusobne saradnje u ovim oblastima i oblasti prehrambene industrije, rečeno je na današnjem prijemu.

AP Vojvodina još 2012. godine je potpisala sporazum o prijateljstvu sa Pokrajinom Guangdong i ovo je posledica realizacije tog sporazuma. Do sada je bilo nekoliko bilateralnih susreta. U prošloj godini dva. Takođe, naša delegacija je posetila glavni grad Pokrajine Guangdong početkom ove godine i ovo je prvi od susreta gde se uspostavlja konkretna saradnja u domenu poljoprivrede, dakle stočarstva, veterine i nadamo se da ćemo od jednog kurtoaznog sporazuma o prijateljskoj saradnji uspostaviti konkretne ekonomske benefite iz saradnje sa tom Pokrajinom iz prijateljskih odnosa koje smo uspostavili, rekao je Ivan Đoković, potpredsednik Pokrajinske vlade.

Delegaciji iz Kine danas su predstavljeni potencijali poljoprivrede Vojvodine. Profesori sa Poljoprivrednog fakulteta upoznali su delegaciju sa specifičnostima i tehnologijama u Vojvodini.

“Dakle, na osnovu današnjeg razgovora i upoznavanja sa specifičnostima, karakteristikama poljoprivrede Vojvodine, kao što sam rekao, pre svega, oblast govedarstva i živinarstva, uvereni da izvoz pilećeg mesa jeste nešto što je svakako interesantno delegaciji iz Kine, ali istovremeno i proizvodnja mleka to jest, viši faktor prerade, mleko u prahu. Kineska provincija Guangdong je izuzetno industrijski razvijena i nema dovoljnih preduslova za razvoj stočarstva. Iz tog razloga želimo da ponudimo naše potencijale i želimo da ih upoznamo i sa individualnim proizvođačima koji su iznad proseka, ali istovremeno i sa većim poljoprivrednim sistemima kako bi partneri iz Kine bili upoznati sa našim potencijalima”, rekao je Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu.

Zadružni savez Vojvodine takođe je prisustvovao susretu, kako bi predstavnicima iz Kine bila predstavljena objedinjena ponuda poljoprivrede Vojvodine, a organizovan je i obilazak farmi iz oblasti živinarstva i govedarstva, dodao je Radojević.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here