Proizvođači mleka ponovo blokirali most preko Šapca

Proizvodjači mleka blokirali su pre pola sata most u Šapcu, nezadovoljni odnosom mlekara i države prema tom sektoru, rekao je za Betu predsednik udruženja Dejan Trajković.

0
36

Oni su više puta pregovarali sa državom, tražeći da se premija za mleko sa deset dinara po litru, podigne na 20 dinara i subvencije po grlu sa 25.000 dinara na 40.000 dinara i zaštiti domaće tržište prelevmanima na uvoz mleka i sira iz svih zemalja, a ne samo iz EU, ali je država samo delimično ispunila zahtev.Premija za mleko je povećana sa deset na 15 dinara po litru, subvencije po grlu sa 25.000 na 30.000 dinara, a prelevman na uvoz mleka iz EU je 15 dinara po litru, a na razne vrste kačkavalja 30 dinara po kilogramu.

“Upozoravali smo državu da je jesenas nanela nesagledivu štetu proizvodjačima mleka, davanjem dozvola za uvoz mleka i sira, a kada je ukinula zabranu uvela je delimične mere zaštite, a jedna od njih je minimalan prelevman za uvoz sira iz EU od svega 30 dinara po kilogramu, a trebalo bi da bude najmanje 350 dinara da bi se smanjio uvoz”, rekao je Trajković.

Zbog toga su, prema njegovim rečima i mlekare i trgovački lanci nastavili da kupuju po bagatelnim cenama sir i mleko u EU jer tamošnjim poljoprivrednicima dodeljuje ogromne subvencije i uvoze ga u Srbiju i uništavaju domaće tržište.

Dodao je da je država ostavila otvorene granice prema Bosni i Hercegovini, Albaniji i Severnoj Makedoniji i u januaru je uvezena ogromna količina kačkavalja po bagatelnim cenama zbog čega je smanjen otkup domaćeg mleka.

Zbog toga su, kako je rekao, mlekare smanjivale cenu domaćeg, otkupljenog mleka i do 20 dinara po litru i da sada kasne u isplati oko mesec dana. Najviša cena mleka koju mlekare sada plaćaju u Srbiji je 70 dinara po litru, a u prodavnicama je skoro 200 dinara.

Protest obezbedjuje veliki broj policajaca, nema incidenata, a najavljeno je da će blokada trajati do 15 sati.

Autor: Beta

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.