Programi EU za naša preduzeća

VIDEO K9: Za privrednike je u Novom Sadu je organizovano savetovanje pod nazivom "Programi Evropske unije za mala i srednja preduzeća". U cilju upoznavanja sa načinima finansiranja i podrške njihovim preduzećima, preduzetnicima su predstavljeni programi i kreditne linije, kao i usluga Evropske mreže preduzetništva koje olakšavaju pristup ovim programima.

0
377

Privrednici su na ovom savetovanju mogli da dobiju informaciju o fondovima EU koji su dostupni našim preduzećima, a koji su nedovoljno iskorišćeni, kao što su Erazmus, Kozme i Horizont 2020.

“Konkretno danas privrednici će dobiti informaciju kako da povuku sredstav iz tri programa EU, jedno od njih je Kozma program koji je usmeren na mala i srednje preduzetništvo kroz kreditne linije. On je u poslednje dve godine dostupan u Srbiji”, rekla je Olivera Simović, direktorka RPK Novi Sad.

Te kreditne linije su pod mnogo povoljnijim uslovima nego što su komercijalni krediti, a posredstvom banaka. ERAZMUS program je usmeren ka mladima i novim preduzetnicima putem prekogranične saradnje, gde mogu da dobiju savete od iskusnih i starijih preduzetnika.

“I na kraju imamo Horizont, koji je možda i najinteresantniji, pošto nudi grantove-bespovratna sredstva. Međutim, on je i daleko najneiskorišćeniji, jer privrednici nisu upoznati sa procedurama i postupkom apliciranja dobijanja tih sredstava što i jeste i cilj da ih upoznamo kako da što lakše do njih da dođu”, navela je Simović.

Ovi fondovi su namenjeni za inovativne poslovne ideje i obezbeđivanje sredstava za konkretizaciju tih ideja.

Na današnjem savetovanju su zainteresovani privrednici mogli da čuju kako mogu da realizuju novac iz ovih fondova i kako da s njim budu što uspešniji i konkurentniji na tržištu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.