Program RTS-a pod lupom građana

VIDEO K9: Javni medijski servis Srbije vlasništvo je svih građana, koji ga, izmeđuostalog, i finansiraju putem plaćanja pretplate, bez obzira da li prate program ovog medija ili ne. Uloga javnih servisa jeste da objektivno, pravovremeno i tačno izveštavaju o svim temama od javnog značaja, bez pritisaka i pristrasnosti.

0
646
Iako se na javnom servisu Srbije, kako kažu, trude da ispune sva očekivanja, građani baš i nisu uvek zadovoljni programima koje imaju priliku da vide. Kako bi se poboljšao program kako radija, tako i televizije Srbije, širom naše zemlje organizuju se javne rasprave o njihovim programima.
Program javnih servisa trebalo bi da zadovolji potrebe najšireg kruga gledalaca i slušalaca, što znači da ima najrazličitije sadržaje i teme, sagledane iz više uglova, čime bi trebalo da postignu objektivnost i raznovrsnost u programu. Mnogi naši sugrađani zadovoljni su onim što im RTS nudi, a ima i onih koji očekuju više. 
Ipak, kada se kaže RTS, najčešće se misli na njihiov informativni rpogram, mada je današnji skup bio posvećen i drugim vrstama programa poput kulturnog, dečjeg, obrazovnog i programa za mlade.  Stoga, ove javne rasprave neće biti samo formalenost, kažu u Programskom savetu RTS-a, jer je obaveza ove medijske kuće da pravi kvalitetan program
“Radio-televizija Srbije postoji zbog rađana i njena osnovna obaveza je da pravi kvalitetan program i da taj program u svim segmentima bude oslobođen političke, kulturne, etničke i druge jednostranosti i da bude dostupan pod ravnopravnim uslovima, ili približno ravnopravnim, svim građanima koji ga finansiraju”, rekao je prof. dr Milivoje Pavlović, predsednik Programskog saveta RTS.
On je ocenio i prigodnim to što će se o kulturnim i obrazovnim potrebama gledalaca kroz programske sadržaje javnog servisa govoriti baš u Novom sadu, budućoj Evropskoj prestonici kulture.
U ovoj kući ističu da su se kulturno-umetnički sadržaji na RTS-u umnožili, te da će svoju ulogu najvećeg prenosioca umetnosti i kulture u Srbiji vršiti i ubuduće.
“Ovakva današnja rasprava ima veliki značaj za nas zato što smo u prilici da čujemo glas umetnika, glas stvaraoca, koliko i javnosti, u odnosu na potrebe koje postoje i da zajedno sa njima, u jednom otvorenom dijalogu, dođemo do predloga i mogućih rešenja koja će našu ulogu i naš zadatak koji imamo  u narednom periodu obogatiti i  i učiniti da budemo još prisutniji i da naši sledeći projekti budu kvalitetniji”, naveo je Nebojša Bradić, v.d. direktora Televizije Srbije.
Radio Beograd na četiri svoja programa ima različite emisije iz kulture, ali Radio Beograd 2 je ceo specijalizovan za kulturu i umetnost, podsetio je Radoman Kanjevac, glavni i odgovorni urednik ovog radija.
“Iako ova moderna sredstva komuniciranja omogućavaju komunikaciju sa slušaocima i sa javnošću, sa ljudima dosta jednostavno i dvostrano, mi smatramo da su veoma važni ovi razgovori uživo, direktno sa ljudima koji slušaju naše programe, jer je to jedan običaj koji je nenadoknadiv, nezamenjiv na neki način”, kazao je Radoman Kanjevac.
U javnoj raspravi učestvovali su predstavnici različitih udruženja, asocijacija, naučnih i kulturnih ustanova. Za sedam dana slična javna rasprava biće održana i u Leskovcu, potom u Beogradu i drugim mestima.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.