“Progovori, na tebe je red”

VIDEO K9: O primerima dobre prakse odgovora institucuja u zaštiti žena od rodno zasnovanog nasilja bilo je reči na okruglom stolu koji je Udruženje Roma Novi Bečej u ponedeljak organizovalo u Novom Sadu.

0
73

Okrugli sto pod nazivom „Primeri dobre prakse u procesima unapređenja institucionalnih odgovora u zaštiti žena od rodno zasnovanog nasilja na lokalu“, koji je Udruženje Roma Novi Bečej organizovao u ponedeljak u našem gradu deo je projekta „Progovori, na tebe je red“ koji ovo udruženje sprovodi uz podršku Norveške ambasade i UN Women Srbija u okviru projekta „ Unapređenje bezbednosti žena u Srbiji – Nisi sama!“. 

Predsednica Udruženja Roma Novi Bečej, Danica Jovanović, pozvala je institucije da primenjuju zakone koji su, kako je rekla, odlični, samo institucije treba da počnu efikasno da ih sprovode.

Na skupu su izneseni primeri dobre prakse, ali i problemi na koje je Udruženje nailazilo u saradnji sa lokalnim institucijama prilikom definisanja i unapređenja lokalnih mehanizama za zaštitu žena od rodno zasnovanog nasilja.

Pokrajinski ombudsman, prof. dr Zoran Pavlović, rekao je da je urgentno redefinisanje uloge centara za socijalni rad, koji ne uspevaju da daju relevantan i efikasan odgovor na rodno zasnovano nasilje u ruralnim sredinama. On je dodao da bi rezultati u rešavanju ovog velikog društvenog problema bili mnogo bolji kada bi postojao dobro organizovan multisektorski rad.

Kao što je rečeno na okruglom stolu, pitanje obrazovanja i nastavka obrazovanja nakon što se ono prekine, mora biti pojednostavljeno u proceduri, ali ne i u sadržini, kazao je pokrajinski zaštitnik građana.

Zaključci sa ovog skupa, kako je rečeno, poslužiće i za podizanje interesovanja lokalnih samouprava i lokalnih institucija za razvoj saradnje, učešće u razvoju međusektorskih timova i unapređenje institucionalnih odgovora u vezi sa prevencijom i zaštitom nasilja nad ženama. Projekat „Progovori na tebe je red!“  sprovodi se u  10 vojvođanskih opština, Novi Bečej, Bečej, Kovačica, Zrenjanin, Sremska Mitrovica, Kovin, Alibunar, Kikinda, Pančevo i leva obala Beograda.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.