Proglašen dobitnik Zmajeve nagrade

VIDEO K9: Zmajeva nagrada ustanovljena je u Matici srpskoj još daleke 1953. godine u spomen pesniku Jovanu Jovanoviću Zmaju, povodom 120-godišnjice njegovog rođenja. Danas je objavljeno ime ovogodišnjeg dobitnika ovog prestižnog priznanja.

750

Pred stručnim žirijem je i ove godine bio težak zadatak, rekli su u Matici srpskoj. U procesu selekcije izabrano je pet najboljih pesničkih knjiga, čiji autori su Đorđe Nešić, Tomislav Marinković, Danica Vukićević, Dragan Hamović i Selimir Radulović.

U užem izboru između dela Nešića i Marinkovića, odlučeno je da ovogodišnji dobitnik, ipak, bude Đorđe Nešić sa knjigom “Bolje je biti u manjini”.

“Reč je o jednom prefinjenom liričaru koji je od svoga početka, knjige “Crv sumnje u jabuci razdora”, zasnivao jednu poetiku zasnovanu na specifičnom humoru, na dosetci. A onda je, vremenom, ulazio sve više i u sferu ozbiljne tematizacije koja je zahvatala i socijalni prostor, specifične relacije u vezi sa onim političkim prelomima devedesetih”, rekao je Dragan Stanić, predsednik Matice srpske.

Stanić je istakao da je Nešić majstor vezanog stiha, a u zbirci “Bolje je biti u manjini” nalazi se oko 15 novih pesama čija vrednost je u najvećoj meri doprinela da upravo on bude ovogodišnji dobitnik ove nagrade.

Đorđe Nešić rođen je 1957. godine u Bijelom Brdu kod Osijekа. Diplomirаo nа Filološkom fаkultetu u Beogrаdu, u grupi jugoslovenske književnosti i srpskohrvаtskog jezika. Živi u Somboru.

Podsetimo, Zmajevu nagradu Matica srpska dodeljuje više od šezdeset godina za najbolju pesničku knjigu godine. Iako je u početku obuhvatala sve književne žanrove, nakon pojavljivanja NIN-ove nagrade, Zmajeva nagrada je preorijentisana isključivo na poeziju. Svečana dodela nagrade pesniku Đorđu Nešiću biće upriličena na dan osnivanja Matice srpske, 16. februara.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.