Profesionalni upravnici zgrada dogovorili cene

VIDEO K9: Standard kvaliteta rada i cena delatnosti upravljanja bile su glavne teme okruglog stola koji je u subotu u Novom Sadu okupio profesionalne upravnike zgrada iz cele zemlje.

0
758

Dogovor postignut na skupu u Novom Sadu koji je iniciralo Udruženje Profesionalni upravnici Srbije, bio je da se na nivou lokalnih samouprava odredi raspon cena po kojima bi profesionalni upravnici zgrada naplaćivali svoje usluge, rekao je portparol menadžer ovog udruženja.

“Cena će biti kako gde. U Novom Sadu je, recimo, između 250 i 350 dinara. Može, naravno, da bude i nešto viša, ukoliko se postigne takav dogovor sa stambenom zajednicom”, rekao je Radovan Trifunov, PR menadžer Udruženja Profesionalni upravnici Srbije.

U Novom Sadu, kako je naveo, ima 15 članova ovog udruženja, a svaki profesionalni upravnik kojeg bi angažovala neka stambena zajednica, stručno je osposobljen za takav posao.

“Prošao je obuku u Privrednoj komori Srbije i iz oblasti održavanja zgrada i iz oblasti komunikacije, pravne problematike, iz oblasti finansija, bio bi odgovoran, a za to je i obučen, da na pravi način reši sve probleme sa kojima se stambena zajednica suočava. U prvom redu to su administrativni problemi, a zatim to su problemi održavanja”, naveo je Trifunov.

Prilikom izbora firmi za održavanje zgrade, profesionalni upravnik obavezan je, za razliku od upravnika iz redova stanara, da angažuje najmanje tri preduzeća i da organizuje tender, kao i da dva puta godišnje podnosi izveštaj o svom radu, što isključuje navode o eventualnom sukobu interesa u slučaju da je taj upravnik i vlasnik preduzeća za održavanje zgrada, pojasnio je Trifunov.

“Već imamo formirane odbore širom naše zemlje i preko njih u lokalnim zajednicama pokušavamo da promovišemo delatnost profesionalnog upravljanja, a sa druge strane da građanima pojasnimo, organizujući tribine, sve probleme vezano za novine u održavanju zgrada. A osnovna novina je ta da sama stambena zajednica preuzima odgovornost za održavanje sopstvene zgrade”, kazao je Trifunov.

Na okruglom stolu je bilo reči i o saradnji sa Privrednom komorom Srbije za nastavak edukacije profesionalnih upravnika u oblastima koji su se u praksi pokazale kao najproblematičnije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.