Profesionalni upravnici – domaćini zgrada

VIDEO K9: Iako bi, pet godina nakon donošenja Zakona o stanovanju i održavanju zgrada, do sada sve stambene zajednice trebale da budu upisane u registar, to još uvek nije slučaj u nekim starijim zgradama, a kazne za taj prekršaj se slabo praktikuju, rekla je u našem Otvorenom ekranu Zorica Šurlan, profesionalna upravnica zgrade iz Beograda.

0
54

Zakon o stanovanju i održavanju zgrada koji propisuje da svaka stambena zgrada mora da ima upravnika donet je pre pet godina i od tada, može se reći, stanari svake stambene zgrade imaju dilemu šta su njihova prava i obaveze prema ovom zakonu, a šta dužnost upravnika, kažu u Udruženju za zaštitu prava potrošača Prosperitet iz Novog Sada.

Zakon predviđa visoke novčane kazne i za stanare i za profesionalne upravnike ukoliko dođe do kršenja njegovih odredbi.

Većina profesionalnih upravnika zgrada je na početku posla suočena sa brojnim problemima i naizgled nerešivih situacija, rekla je Šurlan, koja je kolegama savetovala da se u takvim situacijama svojski prihvate posla i rešavaju te probleme jedan po jedan. Donedavno su u Srbiji bila registrovana 1.534 profesionalna upravnika zgrada, a u međuvremenu je iz registra izbrisano njih 366. Šurlan smatra da su razlozi njihovog odlaska iz te profesije prvenstveno lični interesi i afiniteti koji nisu bivali zadovoljeni.

Nadzor rada profesionalnih upravnika zgrada vrši Privredna komora Srbije, podsetila je Šurlan.

Prve stambene zajednice u svojstvu pravnih lica formirane su u Novom Sadu, gde ih danas ima 154 profesionalna upravnika zgrada. Šurlan je podsetila da je rad stambene zajednice organizovan tako da, u okviru finansijskih mogućnosti, pravi plan održavanja zgrade, obično za period od 6 meseci do godinu dana, na osnovu kojeg se posao obavlja po prioritetima izvođenja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.