Prodaja i zakup poljoprivrednog zemljišta na dnevnom redu

Skupština Srbije nastavila je načelnu raspravu o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koje se odnose na uslove pod kojima državljani članica Evropske unije mogu da kupuju poljoprivredno zemljište u Srbiji.

0
541

U nastavku načelne rasprave u Skupštini Srbije, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović naveo je da Srbija mora da poštuje svoje obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), “jer bi u suprotnom ličila na banana-državu”.

 

“Postupak davanja u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta stranim i domaćim investitorima je potpuno transparentan, i u njemu nema direktnog pogađanja niti pregovaranja”, poručio je Nedimović.

Povodom kritika opozicije da vlast podstiče svoje strane prijatelje da dolaze u Srbiju, ministar poljoprivrede je naveo da svi imaju isti tretman, uključujući i nemačku kompaniju za preradu mesa “Tenis”.

 

 

Prethodno je poslanica SRS-a Vjerica Radeta rekla da će od 1. septembra početi rasprodaja najplodnije srpske zemlje strancima, te da predloženi zakon to legalizuje.

Radeta je navela da “ministar izgleda nije pročitao ceo zakon ili ga nije razumeo, kada tvrdi da su zakonska rešenja u skladu sa Ustavom”.

Drugog dana rasprave o izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, poslanici vladajuće koalicije ocenili su da se predloženim rešnjima štite nacionalni interesi, ali i ispunjavaju međunarodne obaveze iz SSP-a, dok je većina opozicije i danas kritikovala predložena rešenja.

 

Izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu predviđeno je da građani EU koji budu hteli da kupe zemljište deset godina moraju da budu nastanjeni u lokalnoj samoupravi gde se zemljište nalazi, da ga najmanje tri godine obrađuju, da imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo u aktivnom statusu u trajanju od najmanje deset godina neprekidno i da u svojini ima mašine i alate za obradu zemlje.

Rok od deset godina počinje da teče od usvajanja izmena i dopuna tog zakona.

Građanima EU biće dozvoljeno da kupe maksimalno dva hektara poljoprivrednog zemljišta.

(Izvor/RTS)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.