Problemi u primeni novog Zakona o zadrugama

VIDEO K9: Odugovlačenje procesa prevođenja društvene u zadružnu svojinu je potpuno neosnovano, kažu u Zadružnom savezu Vojvodine. Iako su konačno dočekali dobar zakon, nije novost da kod nas mora da se ide težim putem.

705

Donošenje Zakona o zadrugama izazvalo je pozitivne reakcije u javnosti, jer se na ovaj zakon čekalo godinama, kako bi se rešili problemi koji su ostali u nasleđu prošlosti.

Međutim, kako u Zadružnom savezu Vojvodine kažu, prevođenje društvene u zadružnu svojinu, propisano ovim Zakonom, ipak ne ide kako je planirano.

“Imamo na teritoriji Vojvodine u više katastara donetih već rešenja o upisu zadružne svojine, međutim, na sve njih su uložene žalbe od strane nadležnog državnog pravobranioca. Po tom pitanju smo već imali jedan sastanak u Ministarstvu privrede sa svim zainteresovanim državnim organima za ovaj postupak, gde je dogovoreno kako će se ovi problemi prevazići. Međutim, mi posle sastanka smo svedoci da ipak problem nije rešen”, rekla je Jelena Nestorov Bizonj, sekretarka Zadružnog saveza Vojvodine.

Sve žalbe su istog tipa, istakla je naša sagovornica, te je jasno da se one podnose po automatizmu. Kod svih zadruga koje su podnele zahtev za prevođenje društvene u zadružnu svojinu ovo razgraničenje je izvršeno, te su to katastri i upisali.

“Imamo još jedan problem koji se u međuvremenu pojavio, a to je kod katastara koji odlažu donošenje rešenja i to na način da traže dodatne dokumentacije od zadruge, pri čemu zakon to ne propisuje osim u slučaju ako katastar istom dokumentacijom ne raspolaže. Naime, Zakonom je propisano da će se prevođenjem u zadružnu svojinu izvršiti bez ponovne ocene isprava. To bi značilo uvodom u evidenciju katastra koji treba da ustanovi da li poseduje ili ne sve potrebne dokumente. Ukoliko ih poseduje donosi rešenje”, navela je Nestorov Bizonj.

Ipak, u katastru traže potvrde o razgraničenju koje je, kako Bizonj kaže, Ministarstvo poljoprivrede već dostavilo katastru. Razlozi za nastale probleme su, kako u Zadružnom savezu ističu, neosnovani, jer su zadruge po ranijim zakonima svoje obaveze izvršile i treba im dozvoliti da ostvare svoja prava u pogledu upisa zadružne svojine. Zakon štiti zadrugare, a ovo je samo bespotrebna prepreka, koja ne može da spreči sprovođenje zakona, dodala je Bizonj.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.