Problemi sa investitorima

VIDEO K9: Kanalu 9 obratio se naš sugrađanin Ferenc Tot koji je kupio stan u ulici Janka Čmelika na Detelinari. Iako mu je prilikom kupovine stana obećan ključ u ruke, on danas živi sa velikim problemima zbog vode, grejanja i telefona.

0
882

Pre nekoliko godina izgradnja stanova u Srbiji bio je najunosniji biznis, ali tada je sve bilo mnogo drugačije, znalo se ko su investitori i kako rade. Danas se dešavaju razne prevare na koje niko ne može da utiče, priča Tot.

“2008. godine smo kupili stan, a 2010. je zgrada bila završena. U ugovoru je bilo precizirano da dobijamo ključ u ruke, znači, infrastruktura, grejanje, struja, voda, da je uknjižena zgrada, da je tehnički pripremljena i da ima upotrebnu dozvolu. To sve nije bilo, samo je priključena voda i struja, a tri stana su bila priključena na jedan strujomer. Grejanje ni dan-danas nema, voda je priključena na bivšu kuću koja je postojala umesto zgrade”, govori Ferenc Tot.

Stanari su izmirili sve obaveze koje imaju prema državi, kaže Tot. Međutim, tu je i nastao problem, kaže on, jer danas jedan račun stiže za celu zgradu na ime Skupštine stanara koju oni u zgradi – nemaju.

“Sporno je to što prečnik vode nije adekvatan prečniku za upotrebe ove zgrade jer je od 20 fi, a trebao je veći prečnik da je. I tako da račun stiže na Skupštinu stanara koja nije formirana, ne postoji. I zato je sada problem oko naplate te vode. Ima jedna gospođa koja tu živi i koja je tu zadužena, ona to skuplja i to plaća. Imamo i duga od 35.000 koji je napravio investitor ove zgrade. Taj investitor je probušio zid u našem stanu na drugom spratu, pošto zida pored i on je sproveo tu vodu koju koristi za piće domaćinstva”, rekao je Tot.

Kako Ferenc navodi, njega zanima ko je kriv za to, kako Vodovod može da ispostavi račun Skupštini stanara koja ne postoji i i da li postoji neko ko može da im pomogne?
U Udruženju za zaštitu potrošača Prosperitet kažu da ovakve situacije nisu retke i da su odraz neodgovornosti investitroa, ali i nemoći države da se sa njima obračuna.

“Obratio se potrošač, naš sugrađanin koji živi na adresi Novi Sad, Janka Čmelika broj 78 sa Detelinare sa određenim problemom za snabdevanje vode zgrade koja ima 18 stanova. Ovo je klasičan primer neodgovornih investitora i haosa u Novom Sadu, vezano za zgrade koje su sagrađene, a gde nisu izmirene određene komunalne obaveze od strane investitora”, istakao je Radomir Ćirilović, predsednik Udruženja Prosperitet.

Ćirilović kaže da su mu u Vodovodu i kanalizaciji, na pitanje zašto je situacija u ovoj gradi ovakva, odgovorili da je to zato što investitor nije platio sve što je trebalo, bez obzira što su stanari sve to platili prilikom kupovine stanova. Stanari su sada u velikom problemu, a ni do danas niko od nadležnih institucija nije našao rešenje za ovu situaciju, kaže Ćirilović, te navodi da je jedino rešenje tužba protiv investitora.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.