Problemi ostali nerešeni

VIDEO K9: Poseta predsednika Srbije Hrvatskoj izazvala je brojne oprečne reakcije javnosti u obe zemlje. Uspostavljanje dobrosusedskih odnosa između ove dve države je neophodno iz više razloga, ali ono podrazumeva i zatvaranje nerešenih pitanja, rekao je Janko Veselinović, predsednik Pokreta za preokret u emisiji Otvoreni ekran.

0
341

Normalizacija odnosa između Srbije i Hrvatske je nužna, nakon više decenija od sukoba na balkanskim prostorima koji su na njagori način ulticali na živote građana, od kojih se mnogi ni do danas nisu vratili u svoje domove, smatraju u Pokretu za preokret.

“Naravno da je normalizacija odnosa nužna, koja bi podrazumevala u nekim normalnim okvirima, pre svega imajući u vidu činjenicu da je Hrvatska član EU, da Srbija planira da bude, da se stvari, koliko je god moguće dovedu na svoje mesto”, naveo je Veselinović.

To bi, kako je istakao, pre svega značilo povratak izbeglica i obnovu njihove imovine i infrastrukture u mestima u kojima žive, kao i zaštitu nacionalnog identiteta povratnika.

“Sve to ide sporo. Dolaskom na mesto predsednika gospodina Josipovića, sa ove strane Borisa Tadića, ti odnosi su počeli da se normalizuju, počele su da rade međuvladine državne komisije za granicu, za nestale, za povratak imovine, za zaštitu identiteta”, rekao je Veselinović.

Prema njegovim rečima, nakon promene vlasti i u Srbiji i u Hrvatskoj došlo je do novog zatezanja odnosa između dve zemlje, gde su veliku ulogu igrale predizborne kampanje u ovim zemljama. Poseta srpskog predsednika Hrvatskoj u ovom trenutku pre svega je, kako je naveo, organizovana zbog beogradskih izbora, a imala je dvojaku funkciju.

“Tu se vidi da je poslednji put Aleksandar Vučić, pre ove posete, Srbe u Hrvatskoj posetio 22 dana pred parlamentarne izbore 6. maja 2012. I tada je obećao ljudima, slično kao sada na Kosovu i Metohiji, krave, kokoške, motokultivatore, pomoć deci za lečenje, pomoć u udžbenicima i tako dalje, i posle toga ga tamo nije bilo punih 6 godina”, kazao je Veselinović.

Veselinović je uveren da će sličan scenario koristiti i hrvatska predsednica pred neke tamošnje izbore, a da jedinu štetu od ovakvih posta mogu imati Srbi i Hrvati koji čekaju da njihovi problemi budu rešeni na državnom nivou.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.