Problem NP “Fruške gore” sa nelegalnom ispašom

VIDEO K9: Na teritoriji nacionalnog parka "Fruške gore" nije dozvoljena ispaša, ali i pored toga ovo prirodno zaštićeno dobro ima velikih problema sa čobanimai pastirima koji ne poštuju ovu zabranu.

474

Zakonom šumama su jasno definisane lokacije na kojima je dozvoljeno izvoditi stoku na ispašu, a na svim područjima na kojima nije predviđena ispaša ona je strogo zabranja. Ipak, postoji nekoliko zakonskih problema koji značajno utiču na primenljivostodredbi Zakona o šumama u praksi.

Tokom prethodnog perioda, nacionalni park “Fruška gora” imao je četiri slučaja nelegalne ispaše u kojima je učinjena ukupna šteta od preko 700 hiljada dinara. Svi ovi slučajevi rešeni su vansudski, sporazumnom naknadom štete, koja, kako napinju predstavnici Nacionalnog parka, u celosti teško da na taj način može biti nadoknađena. Zakonske kazne su pecizno definisane, ali do njihovog sprovođenja veoma retko dolazi s obzirom na specifičnost uslova u kojima je izvršen prekršaj.

Zakon o veterini redviđa mogućnost da se u slučaju nelegalne ispaše konfiskuje stado, kako bi se nadoknadlia šteta. Kako bi se ova zakonska odredba ispunila neophodno je da sve lokalne samouprave imaju izgrađene torove predviđene za držanje zaplenjenih stada. Trenutno, ni jedna lokalna samouprava na teritoriji pokrajine nema tor sa isključivo ovakvom namenom. Ipak, nadležnost u okviru samih lokalnih samouprava za izgradnju ovakvih torova nije precizno definisana.

Nažalost, kako ističu iz nacionalnog parka “Fruške gore”, slučajevi nelegalne ispaše uopšte nisu retkost. Prema njihovim rečima, u pojedinim periodima postoji gotovo pa navala stada na poljane na kojima nije predviđena ispaša, a napravljenu štetu je vrlo često teško proceniti. Iz ovog Nacionalnog parka još ističu da bi uređenjem zakonskih odredbi koje se odnose na ovu oblast mogla da se stvori dobra praksa koja bi bila osnova za rešenje ovog problema.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.