Problem napuštenih životinja i dalje aktuelan

VIDEO K9: Problem napuštenih pasa i mačaka i dalje je aktuelan u našem gradu. Ovaj problem je i dalje aktuelan jer ima nesavesnih vlasnika koji svoje kućne ljubimce ostave napuštene na ulicama grada. Stoga novosadska Zoohigijena i dalje ima veliki broj poziva. Jedanu itervenciju imali su i pre nekoliko dana na Klisi.

0
817

Čopor od nekoliko napuštenih pasa uznemiravao je s vremena na vreme stanovnike Klise.

S obzirom da se njihov broj postepeno povećavao, zabrinuti za svoju bezbednost, stanovnici ovog naselja pozvali su ekipe Zoohigijene u pomoć.

“Na svaki poziv građana izlazimo na teren. Građani mogu da nazovu na telefon 640 3220 i ekipa će svakako u toku radnog dana izaći na teren, da vide o čemu se radi. Mi ovde, konkretno u Emanuila Jankovića, imamo problem da smo imali 3 psa na ulici koji su, po prijavi, građane napadali. Više mi deluju kao asocijalni nego kao psi koji su agresivni koji bi napadali. Ja ne mogu da okrivim pse, nego krivim vlasnike koji su te pse ostavili na ulici, kao što ste videli i čuli od izjava ovde komšija da su to psi poznatih vlasnika koji su završili na ulici”, rekao je Đorđe Plavšić, šef gradskog prihvatilišta za napuštene pse.

Da li je u pitanju nedostatak empatije ili su vlasnici primorani da “izbace” svoje ljubimce na ulicu, na kraju nije ni važno. Važan je krajnji rezultat, to je da je sve više i više nezbrinutih pasa i to čak i rasnih pasa, kažu u Zoohigijeni, navodeći da oni po pozivu izlaze na teren i uklanjaju pse sa ulica, pogotovo u ovom hladnom periodu, odnose iz u azil gde borave do svog udomljavanja.

“Glavni cilj našeg prihvatilišta je udomljavanje, odnosno da ovi psi sa ulice nađu svoj dom i da konačno žive onako kako treba”, naveo je Plavšić.

Kako saznajemo, dodatni problem u čitavoj priči jesu i oni sugrađani koji se sažale na napuštene životinje, pa im daju redovno hranu i vodu, čime samo povećavaju brojčano tanje lutalica na nekoj teritoriji.

Podsetimo, u Novom Sadu od 2014. postoji program udomljavanja napuštenih pasa i mačaka iz prihvatilišta. Iste godine je usvojen i Program kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka na svojoj teritoriji. Programom udomljavanja, JKP Zoohigijena i veterina daje priliku građanima Novog Sada da budu humani i udome one pse, mačke, ali i druge životnje, koje su ostale bez vlasnika.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.