Priznanje višestrukim davaocima krvi

VIDEO K9: Povodom 11. maja, Nacionalnog dana dobrovoljnih davalaca krvi, Crveni krst Novog Sada i Zavod za transfuziju krvi Vojvodine organizovali su prijem za višestruke dobrovoljne davaoce krvi.

320

Dobrovoljno davalaštvo krvi u našem gradu ima dugu tradiciju, pojedini sugrađani i sugrađanke donirali su dragocenu tečnost preko 100 puta.

Za njih je, povodom Nacionalnog dana dobrovoljnih davalaca, organizovan prijem u Crvenom krstu Novog Sada na kojem su im uručene plakete – mali znak zahvalnosti za njihovu humanost.

“Prvi put sam dao 1977. godine kad sam bio srednjoškolac, a dosada sam dao krv 104 puta. U početku je to bila inicijativa od našeg profesora koji nas je zainteresovao za to, kasnije se to davalo u vojsci, a kasnije u radnoj organizaciji zbog kolega koji su takođe davali krv, i želeo sam da tim svojim gestom pomognem nekom, mislim da je to i uspelo”, priča sugrađanin Zoran Košutić.

U toku je Nedelja Crvenog krsta koja se ove godine obeležava pod sloganom ,,Svuda za svakog” i u našoj zemlji je obeležena nizom akcija.

“Ja ću nabrojati samo neke od aktivnosti. To je podela bebi paketa u saradnji sa Klinikom za ginekologiju i akušerstvo, sve mame koje dobiju bebu u Nedelji Crvenog krsta dobiće i prigodan poklon, zatim od 11. do 13. maja u naš grad dolaze mladi volonteri iz regiona, Zagreb, Banjaluka gde smo mi domaćini i organizujemo skupštinu terenske jedinice”, rekao je Dragan Lazić, sekretar Crvenog krsta Novi Sad.

Pošiljka od 19 tona pomoći krenula je za Kosovo i Metohiju, za starije volontere je organizovan izlet, a mladi volonteri iz Zrenjanina izvešće predstavu koja je namenjena sprečavanju vršnjačkog nasilja, dodao je Lazić.

“Zakon predviđa formiranje ovlašćenih transfuzijskih ustanova koje će biti zadužene za organizaciju i promociju dobrovoljnog davalaštva krvi, za prikupljanje krvi, testiranje prikupljenih jedinica i prerade u komponente krvi i distribuciju bolničkim bankama krvi, drugi tip ustanova će biti bolničke banke krvi koje će se baviti kliničkom transfuziologiom”, navela je dr Sanja Bogdanović, direktorka Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine.

Ukupne količine krvi u Zavodu su zadovoljavajuće, međutim u deficitu su negativne krve grupe, pre svega O i B, kazala je Bogdanović, koja je pozvala dobrovoljne davaoce da doniraju krv.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.