Privredni apelacioni sud u Beogradu: OFPS nema pravao da naplaćuje minimalnu naknadu. Maja Pavlović: Vredelo je boriti se!

OFPS nema pravo da naplaćuje minimalnu naknadu elektronskim medijima, presudio je Privredni apelacioni sud u Beogradu u sporu odlučujući o žalbi TV Kanala 9 u sporu sa Organizacijom proizvođača fonograma Srbije o visini te naknade zbog čega je vlasnica naše televizije nekoliko puta štrajkovala glađu.

224

U Presudi beogradskog Privrednog apelacionog suda koja je doneta po žalbi Kanala 9 Novi Sad na odluku Privrednog suda u Beogradu iz septembra 2017, prema kojoj je naša televizija bila u obavezi da plati više od milion dinara duga OFPS-u, između ostalog stoji da se odbija tužbeni zahtev tužioca da mu Kanal 9 isplati iznos od preko 905 hiljada dinara kao NEOSNOVAN, a tužilac je obavezan i da plati sudske troškove na ime parničnog postupka i na ime troškova drugostepenog postupka.

U obrazloženju presude stoji i ono što je Maja Pavlović, direktorka i vlasnica TV Kanala 9, pokušavala da dokaže sve vreme, a to je da je “Zakonsko načelo srazmere narušeno kada se iznos minimalne naknade vezuje samo za broj stanovnika u određenom području na kome korisnik obavlja radijsku ili televizijsku delatnost. Stanovnici su samo potencijalni, ali ne i stvarni korisnici usluga emitera. Pri tome, što na istom području ima više emitera postaje objektivno nemoguće da su stanovnici istovremeno korisnici svakog od njih…. što je susprotno načelu ravnopravnosti korisnika i načelu primerenosti uslova iskorišćavanja… treba primeniti pravilo iz člana 101 Zakona o obligacionim odnosima po kome je potrebno ostvariti pravičan iznos naknade u konkretnom slučaju…”

Sud je obrazložio i da iz nalaza veštaka proizilazi da je naknada obračunata kao minimalna 6 puta veća od naknade po osnovnom ugovoru ili po prvoj metodologiji, što znači da je minimalna samo po tome kako je imenovana, ali ne i po svojoj suštini. Iz toga proizilazi da je Kanal 9 svoju obavezu ispunio plaćajući naknadu u iznosa procenta od prihoda i da NIJE DUŽAN DA PLATI RAZLIKU IZMEĐU NAKNADE KOJA JE OBRAČUNATA PRIMENOM MINIMALNE NAKNADE i naknade koja je obračunata u iznosu od procenta od prihoda… te sud zaključuje da se zakon ima tumačiti u korist tuženog kako to propisuju odredba člana 99, 100 i 101 Zakona o obligacionim odnosima.

“Eto vidite da uvek vredi boriti se”, komentarisala je presudu Maja Pavlović i dodala da je ovakav stav suda ogromno olakšanje za lokalne i regionalne elektronske medije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.