Privredna komora Vojvodine slavi 98. rođendan

VIDEO K9: Svečana akademija Privredne komore Vojvodine (PKV) biće održana u utorak, 7. februara, saopštila je Komora. Akademija će biti održana povodom obeležavanja 98 godina od osnivanja ove institucije.

0
1288

Sedmog februara biće održana svečana sednica Privredne komore Vojvodine pod nazivom “Na tradiciji u budućnost”, a povodom činjenice da je Privredna komora sa tradicijom od 98 godina postojanja i rada jedna od najstarijih institucija u Novom Sadu i Vojvodini, rekao je Boško Vučurević, predsednik PKV.

“Smatra se da je 1. februara 1919. godine u sali Matice srpske u Novom Sadu na sednici trgovaca i zanatlija osnovana prva privremena Uprava trgovačko-zanataske komore u Novom Sadu. Na toj prvoj sednici donesen je statut, određeni su zadaci, regulisana delatnost i tada je ustanovljeno da komorom upralja njen predsednik”, naveo je Vučurević.

Iako je godišnjica Komore 1. februara, datum obeležavanja osnivanja pomeren je na sedmi zbog Dana grada. Od svog osnivanja do danas, Komora je prošla kroz različite faze razvoja, kao i kroz različita državna uređenja, pa sve do novog Zakona o komorskom sistemu koji je stupio na snagu 1. januara ove godine.

“Ono što će biti interesantno za vas jeste da na toj svečanoj sednici mi očekujemo preko 100 privrednika iz APV, a biće i gospodin Marko Čadež, predsednik PKS, gospodin Igor Mirović, a obratiće se i moja malenkonst. A gosti će biti i predstavnici Pokrajinske vlade, sekretari, predstavnici Vlade Srbije, predsednici privrednih komora Kosova i Republike Srpske”, rekao je Vučurević.

Do sada Dan komore nije obeležavan, kaže Vučurević, dodajući da će obeležavanje godišnjice biti upriličeno i narednih godina u periodu od 1. do 7. februara. Osim obeležavanja ovog značajanog datuma, cilj svečanosti jeste i susret privrednika iz Vojvodine sa predstavnicima Pokrajinske vlade i Privredne komore Srbije, rekao je Vučurević, što i jeste osnovna uloga komora – spajanje privednika i države.

Tim povodom Privedna komora Vojvodine potpsaće i sporazume o sradanji sa PKS i Pokrajinskom vladom.

“Što se tiče sporazuma sa Pokrajinskom vladom, on će biti potpisan na svečanoj sednici. Potpisaćemo ga gospodin Mirović i ja. Postojali su i pre ti sporazumi, a oni su bili mrtvo slovo na papiru, a cilj je da ovaj bude radni sporazum iz koga će dalje nastati saradanja između naših udruženja i sekretarijata, a u cilju realizacije razvojnih projekata koje je vlada postavila. Cilj je da se obezbedi trajna i kontinuirana saradnja izmđeu PKV i Pokrajinske vlade”, istakao je Vučurević.

Kada je reč o saradnji sa PKS, u planu je uža saradnja u okviru jedinstvenog komorskog sistema, rekao je Vučurević, dodajući da će se to naročito ogledati u realizaciji zajedničkih projekata, promociji privrede, privlačenju stranih investicija, kao i kroz zajedničke nastupe na manifestacijama, sajmovima i poslovnim forumima. Kako je najavio, na svečanosti će, osim obraćanja zvanica, biti prikazan i film o Privrednoj komori.

Ovakvim manifestacijama Privedna komora Vojvodine približava se obležavanju velikog jubileja – 100. godišnjice postojanja, povodom koje će biti izdata i monografija o PKV, najavio je njen predsednik.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.