Privatna zdravstvena praksa za dublje džepove

VIDEO K9: Problem nemogućnosti izbora lečenja u državnim ustanovama ili privatnoj praksi, koji je omogućen građanima i u nekim zemljama okruženja, kod nas, na žalost, još nije počeo ni da se rešava, rekao je u našem Otvorenim ekranu prof. dr Pavle Milošević, član Akademije medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva.

0
31

Iako plaćaju zdravstveno osiguranje, građani Srbije za taj svoj novac mogu su da se leče samo u državnim ustanovama. Za ono što te ustanove ne mogu da im pruže dodatno plaćaju lekarima privatne prakse, ukoliko za to imaju materijalne mogućnosti.

Privatna lekarska praksa, od ordinacija, preko poliklinika do bolnica, ima svoje mesto u sistemu zdravstvene zaštite, a kod nas je počela da se ozbiljnije razvija devedesetih godina prošlog veka.

Pivatna praksa ima potpuni smisao ako je konkurentna sa državnim ustanovama i to je ono što bi trebalo da bude razrešeno u nekom narednom preiodu.

Ozboljan nedostatak u organizaciji privatne lekarske prakse je taj što je ona danas u Srbiji privilegija onih koji veće materijalne mogućnosti ili onih koji su spremni da žrtvuju dosta toga za svoje zdravlje, što je greh prema onima koji nemaju mogućnost izbora, čime je ozbiljno ugrožena ravnopravnost dostupnosti zdravstvenog sistema koja bi trebala da bude jednaka za sve.

Mogućnost izbora ljudima koji plaćaju zdravstveno osiguranje da se leče u privatnim ili državnim ordinacijama, klinikama ili bolnicama postoji već i u nekim zemljama u okruženju, ali kod nas ovaj problem nije počeo još ni da se rešava te je i dalje, zaključio je dr Milošević, rigidno svaki zdravstveni dinar namenjen isključivo državnim zdravstvenim ustanovama

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.