Privatizacija Luke Novi Sad

VIDEO K9: Luka Novi Sad priprema se za privatizaciju. Tender bi, kako saznajemo, trebao da bude objavljen do kraja meseca, a za ovo preduzeće su već zainteresovane renomirane svetske lučke kompanije.

0
500

Iako je gotovo u stopostotnom vlasništvu države, Luka Novi Sad nije korisnik i potrošač budžeta nego u potpunosti posluje kao akcionarsko društvo na tržištu i jedino od njega zavisi, kažu u ovom preduzeću koje se priprema za privatizaciju.

“Tender će biti krajem ovog meseca. Svi tenderi izlaze u zakonskom roku, zapravo raspisuju se u zakonskom roku od 15 dana do tri meseca, po meni bi možda dva meseca bilo fer što svugde upražnjavaju kao neka vrsta vremenskog okvira i iza toga bi se donosila odluka, to su pismene ponude, a na osnovu pismenih ponuda u koverti one se otvaraju pred kod misijom, dolazi do tendera koji je javni, usmeni i to će biti javno-usmeno nadmetanje pred komisijom, od sada bi to bilo dobrih par meseci ako ne i više”, rekao je prof. dr Aleksandar Milovančev, direktor Luke Novi Sad.

Tender će, prema njegovim rečima, podrazumevati prodaju posla i suprastrukture, odnosno kranova, zgrade i skladišta. Zemljište i infrastruktura ostaju u trajnom vlasništvu države. Za kupovinu Luke već je zainteresovano nekoliko renomiranihsvetskih firmi iz oblasti lučkog biznisa.

“Za sada ih imamo iz svih strana sveta. Imamo iz Nemačke, koja se prva javila, iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, lično nisam čuo, ali preko Ministarstva čujem da ima iz Amerike i naravno jedan veći broj domaćih interesenata”, naveo je Milovančev.

Osnovna delatnost Luke Novi Sad je pretovar, prvenstveno žitarica, veštačkog đubriva, gvožđa, limova, soli za puteve i druge robe. U preduzeću je zaposleno 155 radnike za koje je u pripremi socijalni program.

“Što se tiče socijalnog programa sindikat je upoznat sa svim dešavanja oko privatizacije, bila je razmena mišljenja između sindikata Ministarstva privrede i Ministarstva za saobraćaj i mi vrlo podržavamo socijalni program. Socijalni program bi podrazumevao uobičajeno da najmanje dve godine ljudi budu zaštićeni od bilo kakvog otpuštanja sa posla i isto tako od nekog premeštanja koje bi ih nateralo da idu sa posla sami i isto tako tražićemo odgovarajuće plate, odnosno da ostanu na istom nivou kao što su danas”, kazao je direktor Luke.

Pre pet godina vrednost Luke je uvećana za 650 miliona dinara što je, prema rečima Milovančeva, procena eksperata sa novosadskog Ekonomskog fakulteta.

Postupak privatizacije Luke Novi Sad vode nadležni državni čije je, kako je istakao, isključivo pravo da o svojim postupcima i odlukama obaveštavaju javnost.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.