Priština: CIK prihvatio peticije, predlog da glasanje o smeni gradonačenika bude 21. aprila

Centralna izborna komisija u Prištini predstavila je izveštaj o procesu verifikacije potpisa prikupljenih od četiri inicijatorske grupe za smenu gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova, piše Euronews Srbija.

0
17

Centralna izborna komisija u Prištini predstavila je izveštaj o procesu verifikacije potpisa prikupljenih od četiri inicijatorske grupe za smenu gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova.

Na sednici na kojoj je usvojen izveštaj CIK-a sa osam glasova za i dva protiv, verifikovano je potrebnih 20 odsto potpisa u sve četiri opštine na severu.

“CIK je u opštini Leposavić prihvatio 3.030 prikupljenih potpisa, od ukupno 13.441 birača. U opštini Zubin Potok verifikovano je 1.576 potpisa, od ukupno 6.732 birača. Opština Zvečan broji 7.052 birača, a verifikovano je 1.834 potpisa. Najveći broj je prikupljen u Severnoj Mitrovici sa ukupno 18.199 upisanih birača, peticiju je potpisalo 4.148”, navedeno je u saopštenju Centralne izborne komisije.

Na današnjoj sednici predloženo je i da održavanje izbora za smenu gradonačelnika na severu bude 21. aprila ove godine, ali da konačnu odluku o održavanju izbora donosi kosovska predsednica.

Reagujući na izveštaj CIK-a, šef Kancelarije Evropske unije u Prištini Tomaš Sunjog poručio je da je ključno da se stvore uslovi da se proces smene gradonačelnika na severu sprovede neometano.

Izbori na severu Kosova održani su u aprilu prošle godine, na kojima su sa nešto više od tri odsto glasova izabrani gradonačelnici iz redova Pokreta Samoopredeljenje, stranke aktuelnog premijera Aljbina Kurtija i Demokratskog saveza Kosova, bivšeg lidera Hašima Tačija. Prethodno su na severu kosovske lokalne samouprave vodili predstavnici Srpske liste koji su 2022. godine napustili sve kosovske institucije na severu.

(Kompletan članak na euronews.rs)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.